Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP i Dalarna öppnar för Alliansen

Publicerad: 13 september 2018, 10:47

Sofia Jarl, C, och Musal Isa, MP, kan regera tillsammans i Landstinget Dalarna, om MP väljer att gå ihop med Alliansen.

Foto: Claes Söderberg/Landstinget Dalarna

För att säkra en stabil majoritet i Landstinget Dalarna håller Miljöpartiet öppet för att gå över till den borgerliga Sjukvårdsalliansen. I så fall förlorar SD sin vågmästarroll.


Ämnen i artikeln:

Landstinget DalarnaValet 2018

– Kontakter är tagna med Sjukvårdsalliansen och vi ska sätta oss ner och diskutera förutsättningar med dem nästa vecka, säger Mursal Isa, Miljöpartiets ordförande i Landstinget Dalarna, till Dagens Medicin.

Miljöpartiet har suttit vid makten i Landstinget Dalarna tillsammans med Socialdemokraterna som också haft stöd av Centern. När Centern beslutat sig för att gå tillbaka till Alliansen inträffar för första gången ett maktskifte i landstinget, som Dagens Medicin berättat om tidigare.

MP är visserligen litet och gick tillbaka från fyra till tre mandat i valet, enligt det preliminära resultatet. Men just nu kan de sälja sig dyrt.

Alliansen tillsammans med Sjukvårdspartiet har 40 mandat, det rödgröna blocket 33. Sverigedemokraterna med sina 10 mandat blir då givna vågmästare. Men går MP över till Alliansen förlorar SD sin roll som tungan på vågen.

– Vi håller dörren öppen men har inte bekräftat något än. Det är viktigt för oss att det vi arbetat med på miljöområdet, kulturen och satsningar i hälso- och sjukvården inte går till spillo men vi får se var vi landar, säger Mursal Isa.

Hur partiet än gör riskerar det att göra sina väljare besvikna.

– Om vi går ihop med Alliansen är det möjligt att det finns väljare som blir besvikna om de röstat på oss för att de inte tror på deras politik. Men går vi inte i koalition med dem blir SD vågmästare och får inflytande och de är helt emot den politik som vi i Miljöpartiet bedriver, säger Mursal Isa.

Centerpartiets landstingsrådskandidat Sofia Jarl hoppas på att ett samarbete med MP ska bli möjligt för att få en stabil majoritet.

– Även om vi har meningsskiljaktigheter på riksplanet är det mer som förenar oss här i Dalarna, säger Sofia Jarl.

Centerpartiets återkomst till Alliansen i Dalarna har förberetts under några år. Tillsammans gick de till val med ambitionen att byta ut Socialdemokraterna.

Relaterat material

S kan falla i Dalarna efter 92 års styre

Sjukvårdspartierna växer

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev