Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP i Skåne oroas över SD:s framgång

Publicerad: 14 september 2014, 20:43

Hur Miljöpartiet agerar kan bli avgörande för hur majoriteten i Region Skåne ska se ut de närmaste fyra åren. Framgångarna för SD är ett problem, enligt Miljöpartiets Anders Åkesson.


Det parlamentariska läget i Skåne kan bli bekymmersamt. Sverigedemokraterna blir något som regionpolitikerna i Skåne måste förhålla sig till.

– SD är starka här i Skåne och jag misstänker att de kan få 10–15 procent. Det är ett faktum att partier med deras åsikter har vind i seglen. Det har vi sett i både Norge och Danmark, säger Anders Åkesson, MP, förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Miljöpartiet har suttit med i olika majoriteter i regionen de senaste tolv åren. Först i ett rödgrönt samarbete, men de senaste två valperioderna har de samarbetat med alliansen.

Ett samarbete som inte varit helt enkelt, enligt Anders Åkesson. Men hur han ställer sig till ett fortsatt samarbete vill han inte uttala sig om innan valresultatet för regionen är klart.

– Jag säger ingenting ännu. För oss är det viktigt att fortsätta driva en av våra hjärtefrågor, den om papperslösas rätt till vård. Den är än viktigare med tanke på SD:s framgångar. Vi måste stå upp för öppenhet och tolerans, säger han.

Anders Åkesson, som är sjuksköterska – och som fortfarande jobbar som sådan under somrar och julhelger, ser ännu ingen anledning att dra någon slutsats av regionvalet. Partiets valvaka i Malmö präglas av väntan och avvaktan.

Under kommande mandatperiod hoppas han ändå kunna fortsätta att påverka den skånska sjukvården, och då förbättra personalpolitiken för dem som arbetar inom sjukvården.

– Den majoritet som vi har ingått i har misslyckats med detta. Här måste vi vara självkritiska.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News