onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP rödgrönt sänke i Kronoberg

Publicerad: 10 september 2018, 12:27

Det lutar åt ett maktskifte i Region Kronoberg. Miljöpartiet ser ut att hamna under regionspärren på 3,0 procent.

Ämnen i artikeln:

Region Kronoberg

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet hittills styrt Region Kronorberg i minoritet med 30 av 61 mandat.

Efter söndagens rösträkning pekar det mesta på att Miljöpartiet inte klarar sig över treprocentspärren, och att den rödgröna sidan därmed blir enbart röd med totalt 24 mandat. Det kan jämföras med 29 mandat för Allianspartierna. Sverigedemokraterna får åtta mandat.

– Det blir en förändad ledning, men på vilket sätt är ännu inte klart. Nu har väljarna sagt sitt, nu måste vi gruppledare i de olika partierna fundera över vad som är bäst för kronobergarna. Vi får föra samtal med varandra, vad man kan hitta för konstellationer, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle få majoritet om de slog sina påsar ihop med Sverigedemokraterna. Fast det är inget alternativ, enligt Anna Fransson.

– Nej, det har jag varit tydlig med. Sverigedemokraterna är inte aktuellt att samarbeta med för oss socialdemokrater, säger hon.

Exakt hur mandatfördelningen blir avgörs på onsdag när alla röster är räknade. Då börjar även arbetet för politikerna att enas om hur regionen ska styras. Och Anna Fransson har ännu inte helt räknat ut Miljöpartiet.

– Miljöpartiet hos oss hamnar i dag på 2,92 procent… det kan bli ganska stor skillnad om man kommer in med tre mandat eller inte, säger Anna Fransson.

Relaterat material

Miljöpartiet på väg ut ur flera regioner

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev