torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP vill ha 24 timmars vårdgaranti

Publicerad: 25 januari 2018, 13:59

Anders Åkesson.

Foto: Jens Christian, Thinkstock, montage

Garanterad medicinsk bedömning inom ett dygn och slopad etableringsfrihet i primärvården. Det är två av förslagen i Miljöpartiets sjukvårdspolitiska program.


När Miljöpartiet nu presenterar sitt sjukvårdspolitiska program inför höstens val ligger fokus på nära vård och att bekämpa psykisk ohälsa. Mycket känns igen sedan tidigare men ett förslag sticker ut ur mängden. Miljöpartiet vill införa en 24-timmars vårdgaranti som innebär att patienter ska ha rätt att få en medicinsk bedömning av primärvården inom ett dygn. Bedömningen ska kunna ske via ett fysiskt besök, per telefon eller via ett digitalt vårdbesök. Det är en dramatisk skärpning mot dagens vårdgaranti på sju dagar. Men också en tydlig skärpning av det förslag om medicinsk bedömning inom tre dagar som regeringens utredare Anna Nergårdh har lagt fram och som regeringen nu går vidare med i en proposition.

– Det handlar om att se till hela teamet i primärvården. Det är inte alltid läkare som ska göra den första bedömningen, säger Anders Åkesson, regionråd i Skåne och ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor i Miljöpartiets partistyrelse.

När det gäller vårdval slår det nya programmet fast att ”det bör i slutändan vara möjligt för sjukvårdshuvudmannen att bestämma var en vårdcentral geografiskt ska få etablera sig”. Det skulle innebära att dagens lagstadgade rätt till etableringsfrihet i primärvården i lagen om valfrihetssystem, LOV, försvinner.

– Det är rimligt att beslut om etablering fattas i dialog med sjukvårdshuvudmannen, säger Anders Åkesson.

Men om man inte kommer överens i den dialogen så är det sjukvårdshuvudmannen som ska ha rätt att besluta om en etablering?

– Ja.

Ett annat område som Miljöpartiet lyfter fram är kampen mot psykisk ohälsa. Partiet vill ha en skärpt vårdgaranti i barn- och ungdomspsykiatrin till 20 dagar för förstabesök jämfört med dagens 30 dagar. Dessutom vill Miljöpartiet att psykiatrin i likhet med cancervården ska få standardiserade vårdförlopp som slår fast ledtiderna i vården.

– Vi vill peka på att psykisk hälsa är ett område vi behöver jobba mer och tydligare med än i dag, säger Anders Åkesson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev