söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP vill ha en folkhälsolag

Publicerad: 24 januari 2022, 12:14

Margareta Fransson (MP) Foto: Riksdagen

Margareta Fransson, ny hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet och vikarierande ledamot i riksdagens socialutskott, vill se en folkhälsolag.

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietRehabilitering

LB


Vem är du?
– Jag är sjuksköterska sedan 1999 och har arbetat mycket inom högspecialiserad rehabmedicin. För två år sedan utbildade jag mig också till uroterapeut. Sedan mars 2021 har jag en tjänst på barn - och ungdomshabiliteringen i Linköping och där arbetar jag med barn med intellektuella funktionsnedsättningar.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för svensk hälso- och sjukvård?
– Hälso- och sjukvårdens kapacitetsproblem är inget nytt, det var så redan före pandemin, så vården behöver tillföras mer resurser. Det andra är att vårdens medarbetare är helt slutkörda, så mycket handlar om förbättrad arbetsmiljö. Vi har ett förslag om återhämtningsbonus som nu har förlängts. Det tredje är att vi har fått ökade klyftor inom folkhälsa. De 16 folkhälsopolitiska målen räcker inte, så vi vill ha en folkhälsolag likt den som finns i Norge.

Kan man lagstifta fram folkhälsa?
Det är blandat. En del är så klart det individuella ansvaret, men det är svårt att ha ett individuellt ansvar om man inte har strukturer och möjlighet att göra val som gör att man mår bra. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev