Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Myndighetsflytt till Kalmar väcker kritik

Publicerad: 15 juni 2016, 11:05

Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Regeringen planerar att flytta E-hälsomyndigheten från Stockholm till Kalmar. Det väcker kritik och varningar om tappad kompetens.


– Det känns extremt feltajmat och kortsiktigt tänkt. Det är trist att regeringen bara ser myndigheter som en slags regionalpolitiska schackpjäser och inte som de specialistmyndigheter de faktiskt är, säger Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting, SLL, till Dagens Medicin.

Det var på tisdagen som statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll en presskonferens i just Kalmar. Där presenterade de planen att staden skulle bli nytt hem åt E-hälsomyndigheten, vilket orsakade ett visst sus i den samlade presskåren.

En del av verksamheten blir kvar i Stockholm, men ungefär 100 av det 140 tjänsterna hamnar i det nya huvudsätet i Småland. Varken innovationslandstingsrådet i Stockholm eller flera av de anställda vid E-hälsomyndigheten tar emot beskedet med glädje.

– Det är tråkigt, framförallt eftersom myndigheten är ganska ny. Det tar tid att komma igång, säger Åsa Welin, utredare på E-hälsomyndigheten.

Hon tror att det påverkar negativt eftersom många av de anställda troligen inte vill flytta med till Kalmar.

– Nej, det är inget jag själv är intresserad av. Och än har jag inte pratat med någon som vill.

Risken är att myndigheten tappar kompetens på vägen till Kalmar, en flytt som är tänkt ska vara klar om två år.

­– Vi står i ett läge där vi behöver växla upp tempot för e-hälsa. Vi måste satsa mer pengar, vi måste samla aktörerna bättre, och vi behöver en starkare samverkan mellan staten och huvudmännen. Att i det läget bryta sönder och flytta ut den myndighet som skulle stå för det här, är otroligt destruktivt, säger Daniel Forslund.

Han drar paralleller till när dåvarande Statens folkhälsoinstitut till stor del flyttades till Östersund, även om en del verksamhet finns i Solna i dag.

– Det resulterade i att nästan alla på myndigheten slutade, vilket var ett stort tapp för folkhälsoarbetet i Sverige under en lång tid.

Civilminister Ardalan Shekarabi tror dock att E-hälsomyndigheten gör sig bra i Kalmar.

– Vi bedömer att det finns goda förutsättningar att bedriva en it-tung verksamhet inom e-hälsoområdet i Kalmar. Här finns en samlad kompetens på området och vi ser möjligheter till samverkan med både universitet och andra aktörer, säger Ardalan Shekarabi till nyhetsbrevet Digital Hälsa.

Det i sig säger Daniel Forslund inte emot, men han menar att tidpunkten är fel.

– Det handlar inte om att jag är kritisk emot Kalmar. Alla län ska kunna ha en myndighet. Det handlar om tajmingen. Det här är en ny myndighet som precis har börjat få upp tempot. Och man gör det i ett läge när man precis har beslutat, tillsammans med oss i landstingen, om en e-hälsovision där Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa.

Relaterat material

E-hälsomyndigheten till Kalmar

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev