onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Naloxon ska utredas

Publicerad: 7 april 2017, 12:11

Bild: Jakub Jirsak, photos.com

Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får i uppdrag att utreda hur Naloxon kan bli tillgängligt för fler för att häva överdoser av opioider.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketGabriel Wikström

Stockholm och Skåne ansökte till Läkemedelsverket om möjligheten att skriva ut nässprej med Naloxon till missbrukare av opioider. Naloxon används för att häva överdoser. Det kan inte missbrukas och är inte beroendeframkallande. Men Läkemedelsverket avslog ansökan om licens för Naloxon med motiveringen att lagen inte tillåter att läkemedel skrivs ut för att kunna förmedlas till en okänd tredje part vid en överdos.

Efter att frågan diskuterats i riksdagens socialutskott på initiativ av Anders W Jonsson (C) meddelade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att han ville snabbutreda möjligheterna att förskriva Naloxon. Nu har regeringen beslutat att ge Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur tillgången till Naloxon kan säkerställas så länge det inte finns ett godkännande för försäljning i Sverige. Myndigheterna ska bland annat utreda om anhöriga till personer som missbrukar opioider kan få tillgång till Naloxon.

– Den narkotikarelaterade dödligheten är en prioriterad fråga för regeringen. Min förhoppning är att det uppdrag vi nu ger till myndigheterna ska öka tillgängligheten till Naloxon och på så sätt rädda liv, säger Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen får 500 000 kronor var för uppdraget som ska redovisas senast den sista december i år.

Relaterat material

Regeringen vill snabbutreda Naloxon

Naloxon blir fråga för riksdagen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev