Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Närakuterna i VGR avvecklas under året

Publicerad: 1 juli 2021, 13:04

Enligt hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) finns det en möjlighet att närakuten på Östra sjukhuset blir kvar, fast inom ramen för Sahlgrenska universitetssjukhusets ordinarie verksamhet.

Foto: Peter Wahlström

Men trots onsdagens beslut i hälso- och sjukvårdsstyrelsen kan Närakuten vid Östra sjukhuset bli kvar.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetAkutsjukvårdI korthet

Västra Götalandsregionen har haft ett pilotprojekt med närakuter sedan 2017, då den första öppnade på Östra sjukhuset i Göteborg. 

Under onsdagen beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen att inte förlänga pilotprojektet, och avveckla samtliga närakuter innan året är slut. 

Läs också: VGR tvekar kring närakuter 

Senast i september ska hälso- och sjukvårdsstyrelsen ha bestämt sig för hur de 50 miljoner kronor som tidigare funnits avsatta för närakuterna kommer att fördelas. Detta efter att förslag om hur framtida kvälls- och helgöppna jourcentraler i primärvården har lagts fram.

Till Sveriges Radio P4 Göteborg säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) anser att närakuternas patienter ska tas om hand inom primärvården, och att man inte vill att en parallell struktur ska bli permanent. 

Enligt Jonas Andersson finns det dock en möjlighet att närakuten på Östra sjukhuset blir kvar, fast inom ramen för Sahlgrenska universitetssjukhusets ordinarie verksamhet. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev