Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nästa vecka kommer regionkartan

Publicerad: 29 februari 2016, 15:17

Nästa vecka presenterar regionutredarna en karta som är ett första utkast till ny regionindelning. Redan 2019 kan de första nya regionerna vara på plats.


På onsdag i nästa vecka ska regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson träffa landsting, regioner och länsstyrelser. De kommer till mötet med en karta i handen.

– Det är inget slutligt förslag utan ett underlag för samtal och diskussioner, säger Kent Johansson, som inte vill avslöja något om kartans innehåll i förväg.

I en delredovisning till regeringen skriver de båda regionutredarna att det kommer vara möjligt att bilda några nya regioner redan 2019. I så fall måste utredarna lämna förslag till regeringen senast den sista juni i år.

– Det är ett betydande antal av de landsting och regioner vi har träffat som vill bilda nya regioner redan 2019, säger Kent Johansson.

Han vill också passa på att reda ut ett missförstånd som utredarna har stött på när de har rest runt i landet. Vissa har då trott att dagens sex sjukvårdsregioner ska finnas kvar parallellt med de nya regionerna. Men så är det inte.

– De nya regionerna kommer att ersätta dagens sjukvårdsregioner, säger Kent Johansson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev