tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nationella läkemedelslistan blir vapen mot antibiotikaresistens

Publicerad: 6 augusti 2019, 10:49

Lena Hallengren (S) fram den nationella läkemedelslistan som ett vapen mot överförskrivning och antibiotikaresistens.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Socialminister Lena Hallengren har stora förhoppningar på att den nationella läkemedelslistan ska bidra till lägre antibiotikaanvändning i Sverige.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det svaret levererar hon på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Johan Hultberg (M). Han undrade om regeringen tänker ta några ytterligare initiativ för att nå målen för antibiotikaanvändning.

Några konkreta åtgärder ger inte Lena Hallengren (S) i sitt svar. I stället lyfter hon fram den nationella läkemedelslistan som ett vapen mot överförskrivning och resistens. Listan kan också bli ett verktyg för att nå det nationella målet för antibiotikaförskrivning till människor på 250 recept per 1 000 invånare och år, hoppas ministern.

Hon skriver att införandet av den nationella läkemedelslistan i juni nästa år kommer att ge vården bättre tillgång till information om en patients tidigare antibiotikabehandling, ”inklusive uppgift om varför dessa behandlingar eventuellt har satts ut”.

Därmed blir förskrivarnas underlag för val av framtida antibiotikabehandling bättre än vad det är i dag.

”Då den nationella läkemedelslistan kommer att innehålla rikstäckande uppgifter om samtliga förskrivna läkemedel – både vad som har förskrivits och hur mycket som hämtats ut på apotek – ökar förutsättningarna för att minska regionala skillnader”, skriver Lena Hallengren i svaret.

Relaterat material

Socialministern tillfrågas om initiativ kring antibiotika

Bråda dagar för nationell läkemedelslista

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev