torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nationella taxan ska utredas igen

Publicerad: 4 maj 2022, 10:03

Enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet ska utredningen också föreslå hur vården ska kunna följas upp och hur det kan säkras att vårdgivare som ersätts enligt den nya modellen kan ta emot studenter för utbildning.

Foto: Getty Images

Den nationella taxan för fysioterapeuter och läkare ska utredas igen. Uppdraget görs utifrån krav från bland andra Fysioterapeuterna och Läkarförbundet.

Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenLäkarförbundetFysioterapeuternaRegion Uppsala

LB


Den nationella taxan för fysioterapeuter och läkare har varit omdiskuterad under flera år. 2020 föreslog utredare Anna Nergårdh två alternativa lösningar i sitt huvudbetänkande för god och nära vård. Ett av förslagen var att vidareutveckla systemet på nationell nivå för att underlätta etablering i glesbygd. Det skulle också innebära att lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och lagen om ersättning för fysioterapi (LOF) upphävs.

2021 gjorde Läkarförbundet, Fysioterapeuterna och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, gemensam sak i en så kallad hemställan till regeringen. Kravet var att taxesystemet ska göras om till ett frivilligt system, där ersättningsnivåerna förhandlas för fyra år i taget. 

Nu går regeringen dem till mötes genom att tillsätta en ny utredning, som ska ta fram en ny modell. Utredare blir Åsa Himmelsköld, programchef för Effektiv och nära vård 2030 i Region Uppsala, som i sitt uppdrag ska hänsyn till hemställan och föra dialog med facken och SKR.

Cecilia Winberg, ordförande för Fysioterapeuterna, uppskattar regeringens beslut.

– Det är bra att att departementet tillsätter en utredare och ser över detta. Jag hoppas att utredningen tar hänsyn till det gedigna arbete som vi gjort under förra året tillsammans med Läkarförbundet och SKR.

Vad är det bästa möjliga utfallet av utredningen för er del?
– Det är att det ges fortsatt goda möjligheter för fysioterapeuter att verka som företagare och samtidigt ses som de resurser de är i den regionala och kommunala vården. 

Den nationella taxan som gäller i dag är från 1994 och om beslut fattas att den ska finnas kvar så behöver den uppdateras och moderniseras, enligt Cecilia Winberg. Den innehåller bland annat ett heltidskrav som gör det svårt att kombinera med andra uppdrag som till exempel undervisning.   

Enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet ska utredningen också föreslå hur vården ska kunna följas upp och hur det kan säkras att vårdgivare som ersätts enligt den nya modellen kan ta emot studenter för utbildning.

Utredningen ska vara klar senast 15 maj 2023.

Läs mer om utredningen

Så vill facken och SKR att nationella taxan görs om 

Få regioner betalar för digitala besök på nationella taxan 

Stockholm vill stänga av läkare från nationella taxan 

Fysioterapeuterna nöjda med översyn av taxan 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev