Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nattmangling om vårdreform i Finland

Publicerad: 6 november 2015, 06:53

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) medger att regeringen har kört fast i förhandlingarna om en vårdreform. Regeringen kan spricka.


Regeringen kan spricka. Kring halv tre avbröts nattmanglingen i Helsingfors. Då sågs statsminister Juha Sipiläs (C) bil lämna regeringshögkvarteret. Enligt nyhetsbyrån FNB ska förhandlingarna återupptas klockan åtta.

Under torsdagskvällen satte statsministern. hård press på Samlingspartiet, som inte delar hans uppfattning om hur vårdreformen ska vara utformad.

Juha Sipilä (C) vill ha 18 självstyrande vårdområden, men det har Samlingspartiet sagt nej till det. Partiet vill ha färre vårdområden och har sagt att partiets fullmäktige ska ta ställning i frågan på lördag.

Men Sipilä vill inte ge partiet den tiden. Han satsar på nattmangling och om den inte leder någonvart går han till presidenten och ber honom upplösa regeringen.

– Jag anser det mycket sannolikt att jag går till presidenten i morgon, men vi söker en lösning in i det sista, sade han enligt nyhetsbyrån FNB i går.

Samlingspartiets riksdagsledamot Ben Zyskowicz sade tidigare under torsdagen till Helsingin Sanomats webbsändning att partiledningen bara har mandat att förhandla om 9—12 områden.

Sannfinländarna har däremot accepterat förslaget om 18 vårdområden.

I den beredning som social- och hälsovårdsdepartementet gjort rekommenderas en lösning med 12 vårdområden. Fler områden än så skulle äventyra syftet med reformen — en jämlik tillgång till vård och en besparing på tre miljarder euro.

Centern tros eftersträva ett större antal vårdområden av regionalpolitiska skäl.

Sipilä ser nyval som ett dåligt alternativ.

– I första hand måste vi söka en lösning inom regeringen, i andra hand bland de nuvarande riksdagsgrupperna, säger han.

Han anser det vara sin skyldighet som statsminister att bekymra sig om att regeringen kan genomföra reformen enligt tidsplanen.

­– Jag vill vara absolut säker på att om vi kan föra vårdreformen i hamn om vi fortsätter med den här regeringssammansättningen, säger Sipilä.

MARLENE ERIKSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev