fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nej till regler mot gräddfiler i privat vård

Publicerad: 9 december 2022, 10:56

Bakgrunden till förslaget var att den särskilda utredaren Karin Lewin i sitt betänkande kom fram till att tecknandet av privata vårdförsäkringar riskerade att göra svensk vård mer ojämlik.

Foto: Spotmatik

Socialutskottet röstar ned den tidigare regeringens förslag på regler som ska motverka gräddfiler i privat vård.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaLiberalernaKristdemokraternaSverigedemokraternaSocialdemokraternaVänsterpartietMiljöpartietToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


Den förra regeringen föreslog regler som ska säkerställa att offentligt finansierade patientbesök inte prioriteras ned när en region anlitar en privat vårdgivare, som också har avtal med försäkringsbolag om att bistå patienter med privata vårdförsäkringar. 

Sådana regler, ansågs det, skulle kunna motverka att de som har privata försäkringar ges en gräddfil till specialistkompetens i vården.

Bakgrunden till förslaget var att den särskilda utredaren Karin Lewin i sitt betänkande, som presenterades för ett år sedan, kom fram till att tecknandet av privata vårdförsäkringar riskerade att göra svensk vård mer ojämlik.

En majoritet i socialutskottet – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna – anser dock att förslaget bör röstas ned när det tas upp i hela riksdagen den 25 januari. Det blev också utskottets beslut i går, torsdag. 

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser i en gemensam reservation dock att systemet med privata sjukförsäkringar går emot sjukvårdslagstiftningens principer – ”bland annat att den som har störst behov ska ges företräde till vården.” enligt riksdagens pressmeddelande.

M, KD, L och SD anser dock, enligt samma pressmeddelande, att det inte är styrkt att det finns problem med medicinska prioriteringar eller att privata sjukvårdsförsäkringar leder till att patienter med mindre behov går före patienter med större behov.

Läs också: Privata vårdförsäkringar riskerar att bidra till ojämlik vård 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev