Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

NKS blir 7 procent billigare

Publicerad: 4 juni 2018, 08:58

Genom en amortering i mångmiljardklassen och förändrat kostnadsläge sänks totalkostnaden för Nya Karolinska Solna, NKS. Men oppositionen är inte nöjd.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingNya Karolinska Solna, NKS

Den totala kostnaden för NKS, inklusive räntor, beräknades tidigare till 61,4 miljarder kronor fram till 2040. Efter förhandlingar med flera banker och projektbolaget Swedish hospital partnerns, SHP, blev det i fredags dock klart att Stockholms läns landsting, SLL, kan göra en engångsamortering på tre miljarder kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Genom att amorteringen löser flera av lånen med sämst villkor sänks räntekostnaden med 1,9 miljarder fram till 2040. SLL har även lyckats halvera bankernas kreditmarginal vilket ger en ytterligare besparing på 200 miljoner kronor. Till det kommer ett lägre kostnadsläge nu jämfört med 2010 vilket i sig innebär en minskning av sjukhusnotan med två miljarder kronor, skriver tidningen. Den nya totalkostnaden för NKS beräknas nu till 57 miljarder kronor.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) säger till Svenska Dagbladet att ”ett i grunden dåligt avtal har blivit bättre”. Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) uppger att landstingsfullmäktige enat står bakom amorteringen, men hon är inte nöjd.

– Vinner vi valet vill vi lyfta in möjligheten att avbryta avtalet, erfarenheter från Storbritannien visar att det varit ett bra alternativ att ta sig ur OPS-avtalen. Därför vill jag syna Moderaternas kort att det skulle vara en dålig affär för skattebetalarna, säger hon till Svenska Dagbladet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News