Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

NKS miljöfokus ger dubbla kvalitetsmärkningar

Publicerad: 14 oktober 2016, 11:00

Egen värmeproduktion, gröna tak och energiåtervinnande hissar. Miljön har fått en framskjuten roll i bygget av Nya Karolinska i Solna, NKS.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Sjukhuset har lyckats med det ovanliga att få två miljöcertifikat.

– Det är unikt för att det är så stort och komplext, det finns inget annat sådant i Sverige och kanske inte i norra Europa heller, säger Anders Enebjörk, miljösamordnare för landstinget.

Han har jobbat med projektet sedan 2007. En av de saker han tycker sticker ut i NKS-komplexet är värmeregleringen.

– Det som är speciellt är berglagret vi har, att vi producerar egen värme och kyla. Majoriteten av värmen och kylan produceras lokalt med hjälp av värmepumpar, säger han.

Överskottet av värmen på sommaren lagras i berget för att användas på vintern, och på vintern lagras kyla till sommaren. Borrhålen för bergvärmen sträcker sig ett par hundra meter och totalt har 35 kilometer berg borrats ur. Andra miljöaspekter är grönytor på tak, energiåtervinnande hissar och behovsstyrd ventilation och belysning.

NKS har nått den högsta nivån av den svenska certifieringen Miljöbyggnad. Den innefattar både miljövänlighetsaspekter och inomhusmiljö i avseendet trivsel och välmående. Det kanske låter konstigt att NKS miljömärks för inredning när det i nuläget mest är ett tomt skal, men Miljöbyggnadcertifikat ges baserat på en preliminär bedömning utifrån planeringen, för att sedan kompletteras med en uppföljande inspektion när bygget är klart.

Bara omkring 15 procent av de Miljöbyggnadscertifierade konstruktionerna i Sverige når dit. Och det är extra svårt för sjukhus, säger Carl-Fredrik Fridén, kommunikatör på organisationen Sweden green building council, som utfärdar certifikatet.

– På sjukhus har du till exempel operationssalar, där kan du inte ha dagsljus. Så det är en utmaning för de flesta sjukhus. Att uppnå guld är inte det vanliga. De flesta satsar på silver, säger han, men nämner även Njur- och dialysmottagningen i Halmstad som innehavare av guldcertifikatet.

NKS har också det amerikanska certifikatet LEED, där man uppnått den tredje nivån av fyra. Anledningen att NKS alls har ett LEED-certifikat är att Skanska som bygger sjukhuset sätter det som krav för alla sina nya projekt.

Mer miljövänliga byggnader innebär också ett högre pris. Stockholms läns landsting säger att det är svårt att bryta ut extra kostnader för miljöcertifiering då standarden varit planerad sedan byggstart. Total byggkostnad har uppgetts vara 18,5 miljarder kronor.

En certifiering kostar i regel 0,4–2,0 procent av investeringskostnaden, säger Anders Enebjörk. Men det man betalar extra för miljömedvetenhet tar man igen, menar han.

– Det är klart man vill minska klimatpåverkan, men vi räknar hem allt det här, vi tjänar ju på det. Det är att långsiktigt spara pengar. En sådan här anläggning drar ju väldigt mycket energi, det är avancerad vård och dygnet runt-drift. Det går åt mycket energi och satsar man på energisparande åtgärder så gör man ju en större besparing, säger.

Andra saker som räknas in i miljömedvetenheten är kommunikationerna, och NKS får till exempel en egen tunnelbanestation. Sedan spelar även andra saker in som serviceplatser för cykel och laddplatser för elbilar.

I framtiden får vi nog se sådant på fler sjukhus.

– När vi påbörjade projektet för tio år sedan var det väldigt speciellt med de höga ambitionerna. Men de senaste tio åren har det hänt mycket kring klimat- och miljöfrågor. Så man kan säga att det är många som kommit ikapp lite grann. Mycket som byggs i dag har motsvarande ambitioner, säger Anders Enebjörk.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev