Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Norrmän på väg köpa läkarnas försäkringsbolag

Publicerad: 20 augusti 2007, 12:57

Den norska banken DNB Nor vill köpa bank- och försäkringsbolaget Salus Ansvar, som har Läkarförbundet som en av huvudägarna. Läkarförbundet säger ja till budet och kan bli drygt 80 miljoner rikare.


– Budet är bra för alla. Vi är speciellt nöjda med att DNB Nor vill betala lika mycket för A- och B-aktier. Detta är viktigt för små aktieägare, som oftast har B-aktier. Väldigt många av de små aktieägarna är läkare, säger Catarina Andersson Forsman, vd för Läkarförbundet och ledamot av Salus Ansvars styrelse.

Budet innebär att DNB Nor betalar 35 kronor per aktie, vilket är 57 procent mer än kursen vid börsens stängning i fredags. Det sammanlagda priset för Salus Ansvar blir 749 miljoner kronor, varav alltså cirka 82 miljoner skulle hamna hos Läkarförbundet. Även två andra storägare, Roppongi och Praktikerinvest har sagt ja till budet. Dessa och Läkarförbundet kontrollerar tillsammans 51 procent av rösterna i Salus Ansvar.

Förutom det ekonomiskt förmånliga med DNB Nor:s bud framhåller Catarina Andersson Forsman också att det norska läkarförbundet upphandlar försäkringslösningar för sina medlemmar från företaget. Erbjudandet till aktieägarna väntas löpa från den 17 till 12 oktober. Innan köpet är klart vill inte Catarina Andersson Forsman säga hur Läkarförbundet kommer att använda sitt tillskott i kassan.

– Affären måste vara i hamn först. Vi anlitar en förvaltare som placerar våra finansiella tillgångar. Tanken är att få en god utveckling så att vi exempelvis kan hålla medlemsavgifterna nere, säger Catarina Andersson Forsman.

Budet på Salus Ansvar är villkorat av att DNB Nor får minst 90 procent av rösterna i Salus Ansvar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev