Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

NPM-utredningen på gång

Publicerad: 4 december 2015, 10:14

Ardalan Shekarabi (S), civilminister.

Foto: Martina Huber

Snart tillsätter regeringen en kommission om styrningen av vården efter New Public Management, NPM.


Under första kvartalet kommer direktiven till den utredning om styrsystemen som regeringen utlovade förra hösten, enligt Marika Lindgren Åsbrink (S), politiskt sakkunnig hos civilminister Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi har sedan dess samlat forskare och praktiker på nio universitet och högskolor för att få en aktuell bild av problemen med NPM och annan marknadsliknande styrning av offentliga verksamheter.

En röd tråd i kritiken mot sådana styrsystem är att läkare, sjuksköterskor och andra professionella känner bristande förtroende från vårdens ledning.

– Detaljkontroll har många gånger kommit att ersätta tillit. Det är visserligen sunt med uppföljning av demokratiskt fastlagda mål, men när pendeln slår över åt andra hållet blir det fel, sade Ardalan Shekarabi i en intervju med Dagens Medicin i maj om den kommande utredningen.

Främsta orsaken till att utredningen inte kommit igång än är brist på pengar till utredningar i regeringskansliet, enligt Marika Lindgren Åsbrink. Det beror i sin tur på arbeten på många håll med flyktingsituationen.

Redan före valet tog Stefan Löfven kontakt med forskare och fackliga ledare för att diskutera problemen med NPM och liknande styrsystem.

Relaterat material

Utredning kan ge ideella sektorn medvind

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev