Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nu får Sverige sin första nationella anhörigstrategi

Publicerad: 20 april 2022, 13:34

Inom ramen för strategin ger regeringen bland annat tre uppdrag till Socialstyrelsen.

Foto: Getty Images

Regeringen har beslutat om Sveriges första nationella anhörigstrategi, meddelar Socialdepartementet via ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter Kommunal HälsaToppnyheter

Strategins syfte är att stärka anhörigperspektivet inom vård och omsorg och göra stödet till anhöriga mer jämlikt över landet.

”Vården och omsorgen behöver bli bättre på att både se och inkludera anhöriga i sitt arbete. Den omsorg som många anhöriga i dag väljer att ge är av stor betydelse både för den närstående och för välfärden. Samtidigt vet vi att många anhöriga ibland får dra ett alldeles för tungt lass alldeles för länge. Inom ramen för den nya nationella strategin ska nu fler insatser och resurser riktas mot anhöriga”, säger socialminister Lena Hallengren i pressmeddelandet.

Läs också: Oklart om insatser funkar mot ensamhet 

Inom ramen för strategin ger regeringen bland annat tre uppdrag till Socialstyrelsen. Det handlar delvis om att redovisa hur en kontinuerlig uppföljning av anhörigperspektivet inom hälso- och sjukvård och omsorg kan skapas. Men också hur en kontinuerlig uppföljning av det stöd som kommuner och regioner erbjuder anhöriga kan se ut. 

Socialstyrelsen ska också ta fram stöd till arbetsgivare, beslutsfattare och chefer inom hälso- och sjukvård och omsorg. Stödet ska ge vägledning för ledning, styrning, kunskap, kompetens, samverkan och samordning för att stärka anhörigperspektivet. 

I samband med den nya anhörigstrategin beslutar regeringen att permanent höja statsbidraget som stödjer de som vårdar och hjälper någon närstående med 4 miljoner kronor, från 11 miljoner till 15 miljoner. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev