Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nu har SKL blivit SKR

Publicerad: 27 november 2019, 09:58

Nu är förkortningen SKL historia. Från och med onsdag 27 november
heter organisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Beslutet togs av
en enhällig kongress.


Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenRegion SkåneSKR

Länk till video

Sveriges Kommuner och Landstings kongress äger rum vart fjärde år. I år samlas 451 ombud från regioner och kommuner under onsdag och torsdag för att bland annat besluta om förbundsavgift och ta ställning till en lång rad motioner. Årets kongress blev också historisk, eftersom omuden sade jag till namnbytet.

13 motioner och en interpellation berör olika aspekter av hälso- och sjukvård. Fyra regionråd från Region Skåne vill att SKL ska verka för att ny lagstiftning, som underlättar för vårdens digitalisering, effektivitet och kvalitet, snarast kommer på plats. Fem ombud som representerar olika regioner vill att SKR rekommenderar regionerna att göra mätningar för sjukhusrelaterad undernäring elelr risk för undernäring. Utifrån resultaten ska SKR sammanställa ett underlag som kan ligga till grund för fortsatt arbete med frågan på kommunal, regional och nationell nivå.

På dagordningen finns också motioner om finansieringsmodeller för läkemedel, artificiell intelligens, att ta bort lagen om omskärelse och att ta ett helhetsgrepp på barn- och ungdomshälsa.

Problemen med bristen på sjukvårdsmaterial i fem regioner uppmärksammas i en interpellation från Neil Ormerod (V), ombud för Uppsala län. Han vill veta hur SKR agerat för att stödja de drabbade medlemmarna när leveranser av sjukvårdsmaterial har brustit och om organisationen kommer att bevaka frågan om hur en trygg distribution av sjukvårdsmaterial kan säkerställas, liksom om SKR kommer att arbeta för en översyn av lagen om offentlig upphandling.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev