torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

NU-sjukvården slipper vite för dålig arbetsmiljö

Publicerad: 17 november 2017, 14:55

Norra Älvsborgs sjukhus

Sjukhusförvaltningen inom Västra Götaland har presenterat sin åtgärdsplan för Näl, och slipper vitet på 100 000 kronor till Arbetsmiljövårdsverket.


Redan i december 2015 slog fackförbunden Vision, Saco, Vårdförbundet, och Kommunal larm om situationen på Norra Älvsborgs sjukhus, Näl, i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Verket bedömde i sin granskning att personalen var så hårt belastad att det kunde leda till ohälsa. NA-sjukvården uppmanades att komma med långsiktiga åtgärder på problemet med 15 november som tidsgräns, annars väntade böter på 100 000 kr, uppger Bohuslänningen.

I dagarna presenterades handlingsplanen som går ut på att göra en så kallad uppgiftsväxling. Bland annat föreslås det att man ska anställa vårdbiträden för att minska sjuksköterskornas arbetsbörda, den yrkesgrupp där sjukhuset har störst personalbrist.

– Vi kan konstatera att så som vi i dag organiserar arbetet räcker personalen inte till för att bemanna alla vårdplatser. Vi upplever själva det här som ett stort problem, även innan Arbetsmiljöverket kopplades in, säger Magnus Kronvall, områdeschef på Näl till Bohuslänningen.

Näl försöker också hitta lösningar för att frigöra tid för personalen. Exempelvis förpackas patienternas läkemedel numera på dos, vilket betyder att sjuksköterskorna inte behöver dela medicinerna för hand som tidigare var fallet.

Relaterat material

Facken anmäler arbetsmiljön på Näl

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev