Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nu ska regionernas sjukhusbyggen utredas

Publicerad: 18 oktober 2019, 13:37

Vid universitetssjukhuset i Örebro byggs det för 2,2 miljarder kronor. Den och andra investeringar ska nu utredas.

Foto: Fredrik Johansson/Bildbyrån

Regionerna investerar mångmiljardbelopp i sjukhusinvesteringar de kommande åren. Nu ska sjukhusbyggena utredas nationellt.


Ämnen i artikeln:

Anna NergårdhLena Hallengren

Som Dagens Medicin berättade i våras bygger landets regioner sjukhus för över hundra miljarder de kommande åren. Siffran kommer från den så kallade OPS-utredningen som tittar på ”besluts- och genomförandeprocesser i samband med upphandlingar, investeringar och organisationsförändringar i landstingen, efter fallet Nya Karolinska” och som leds av Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Vi tittar också på det nationella perspektivet och då ser vi att det pågår en omfattande satsning på sjukhusbyggen. Räknar man ihop alla pågående och kommande satsningar under ett antal år är det inte svårt att komma upp över 100 miljarder kronor, sade hon till Dagens Medicin i maj.

I utredningen, som ska vara klar i december, konstaterades också att en nationell översikt över investeringarna saknas.

– Fram till 90-talet hade staten en ganska tydlig sammanhållande roll när det gällde investeringar i sjukhus och vi kan konstatera att den rollen inte finns kvar. Det är något jag tycker är värt att fundera vidare på. Vad är det som gör att vi inte har den nationella styrningen längre, sade Sofia Wallström då.

Och regeringen har lyssnat. Den utredning som nu tillsätts ska arbeta fram till 15 januari 2021, alltså mer än ett år efter att Sofia Wallström lämnat sitt slutbetänkande.

– Regeringen bedömer att frågan om sjukhusinvesteringar är så pass komplex och omfattande att den behöver en egen utredning, skriver socialminister Lena Hallengrens pressekreterare i ett sms till Dagens Medicin.

Utredningen ska enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet ”kartlägga de större investeringsprojekt i sjukhus som pågår och som planeras inom landstingen och analysera hur de förhåller sig till den pågående utvecklingen av hälso- och sjukvården på nationell nivå. Utredaren ska även analysera samverkan samt hur denna kan bidra till den nationella utvecklingen av hälso- och sjukvården och till ökad samhällsekonomisk effektivitet." Syftet är att ge både regioner och regeringen bättre beslutsunderlag.

Beskedet välkomnas också av Anna Nergårdh som utreder omställningen till god och nära vård.

”Detta är viktigt. Vi har i vår utredning flera gånger diskuterat behovet av att kartlägga investeringar, för att säkerställa att även denna del av hälso- och sjukvården styr mot god och nära vård”, skriver hon på Twitter.

Vem som får det nya utredningsuppdraget har inte offentliggjorts än.

Relaterat material

En miljard dyrare för ombyggda sjukhus

Miljarder till morgondagens sjukhusbyggen

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev