Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nu utser regeringen expertråd i life science

Publicerad: 20 maj 2015, 13:07

Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare för life science, inledningstalade på Life science-dagen.

Foto: Pax Engström Nyström

Nyckeln till framtidens life science hittas i 1950-talet, sade regeringens samordnare på Life science-dagen.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Nästa vecka ska regeringen utse representanter till expertrådet i life science, sade Anders Lönnberg (S) på Life science-dagen 2015 som anordnas av Dagens Medicin och Veckans Affärer.

Sedan den 1 april i år är Anders Lönnberg regeringens nationella samordnare för life science och det råd han nu blir tilldelad ska bestå av representanter från vården, lärosätena och industrin. Tanken är att rådet ska hjälpa honom att komma förbi de stuprör som Sverige är alltför bra på att bygga upp, som samordnaren själv uttryckte det.

Anders Lönnberg förklarade just att samarbete mellan offentligt och privat är receptet på framgång och nämnde både dagens teknikjättar som amerikanska Apple och Microsoft som svenska samarbeten från 1950- och 1960-talet som resulterade i såväl läkemedelsbolaget Astra som framtagandet av pacemakern.

Samarbete är också en förutsättning för att satsa på lösningar där avkastningen ligger långt fram i tiden, sade Anders Lönnberg och lade till att life science inte bara ger bättre vård utan också skapar både arbetstillfällen och intäkter.

Men olika parters olika drivkrafter gör att samarbeten inte är helt okontroversiella.

Håkan Eriksson, professor emeritus vid Karolinska institutet, poängterade att framgång i den akademiska världen i mångt och mycket bygger på individuella meriter och samarbete därför inte alltid fungerar som incitament.

Regeringens samordnare replikerade att det självklart finns utmaningar och konstaterade att vårdens snudd på existentiella fixering vid att hålla budget exempelvis inte gör det lätt att implementera nya, och i många fall kostsamma, behandlingsmetoder.

Men, upprepade Anders Lönnberg, lösningen är samarbete. Det handlar om att ge och ta och staten kan alltid nämna lagstiftning, locka med statsbidrag eller kanske mer effektivt hota med att dra in desamma, sade han.

Avslutningsvis konstaterade Anders Lönnberg att när regeringar tydligt förklarar att de tänker satsa på en speciell sektor med både resurser och krav så händer det något.

– Då lyssnar omvärlden.

Faktaruta

Life science-dagen 2015 spelas in av SVT och går att se på SVT2 på måndag klockan 12
eller på SVT-play.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev