Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny kritik mot centraliseringen av vård

Publicerad: 11 maj 2018, 13:43

Måns Rosén, utredaren bakom

Nyligen beslutade riksdagen att ytterligare koncentrera den högspecialiserade vården. Underlaget för beslutet är Måns Roséns utredning som visat att 500 liv skulle kunna räddas. Men utredningen har flera brister, enligt SVT:s Dokument Inifrån.


Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Flera läkare och professorer är kritiska till slutsatserna i utredningen, som fick en enig riksdag att besluta om att skynda på centraliseringen av avancerad sjukvård till färre sjukhus.

– Jag tycker att man gör en omotiverad centralisering utifrån ett underlag som jag inte förstår mig på, säger Linus Axelsson, verksamhetschef på Blekingesjukhuset i Landskrona, i Dokument Inifråns reportage Den stora sjukhusstriden.

Jag blir väldigt upprörd – Annika Strandhäll (S), socialminister, om de nya uppgifterna.

I utredaren Måns Roséns utredning av den högspecialiserade vården från 2015 framkommer att dödligheten vid vissa typer av operationer är högre på sjukhus där just de operationerna utförs sällan. Utredningen uppskattar att 500 liv skulle kunna räddas om färre sjukhus utförde mer av sjukvården.

Men Ulf Gunnarsson, professor i Umeå som har undersökt sambandet mellan operationsvolym och resultat vid tarmcancer, ifrågasätter utredningens slutsatser.

– Det finns inget stöd för ett sådant samband, säger han till SVT.

Han menar att olika internationella jämförelser i stället har visat att svensk sjukvård håller en god kvalitet jämfört med andra länder.

Även professor Ulf Haglund i Uppsala tycker att utredaren har missförstått data. Bortsett från de som gör väldigt få operationer kan man inte säga att de som gör flest ingrepp av en särskild typ får bättre resultat, menar han.

Dokument Inifrån berättar om stora tveksamheter i statistikunderlaget i utredningen. Bland annat har vitt skilda patientgrupper jämförts, och dödsfall efter ingrepp som i många har fall har varit väntade på grund av patienternas sjukdomar, ser i utredningen ut att ha inträffat ”på operationsbordet” på grund av oskicklighet hos operatörer. Dessutom har samma dödsfall räknats flera gånger, då patienter som har dött har gjort flera ingrepp innan dödsfallet.

– Det är en begränsning och det borde vi kanske tydligare talat om. Jag tror inte vi fick det klart för oss förrän efter rapporten var publicerad, säger Måns Rosén till Dokument Inifråns reporter.

Socialminister Annika Strandhäll kommenterar uppgifterna i reportaget.

– Jag blir väldigt upprörd. Någonstans är ju förhoppningen, när man tillsätter en utredning på det här sättet, att de siffror och uppgifter som förs fram med emfas är väl underbyggda.

Den nya lagen kring hur den högspecialiserade vården ska utformas börjar gälla vid halvårsskiftet.

Relaterat material

16: Måns Rosén – Experternas expertis om högspecialiserad vård – Vårdmaktpodden

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev