Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny lag ska ge landsting rätt att införa vårdvalssystem

Publicerad: 29 februari 2008, 11:56

En ny lag ska ge landsting och kommuner möjlighet att införa kundvalsmodeller utan att detta strider mot lagen om offentlig upphandling. Det föreslår regeringens utredare Acko Ankarberg Johansson.


Vid en presskonferens på fredagen överlämnade hon sitt utredningsförslag till socialminister Göran Hägglund (kd) och äldreminister Maria Larsson (kd).

Den nya lagen ska heta lag om valfrihetssystem eller LOV. Den ska gälla hälso- och sjukvård samt äldre- och handikappomsorg, enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet.

När landstinget eller kommunen vill flytta makt från politiker och tjänstemän och ge invånarna eller brukarna större valfrihet att välja vård och omsorg är det enligt Acko Ankarberg Johansson lämpligt att använda den nya lagen.

Hittills har det varit oklart om de vårdvalssystem som en del landsting har infört och om de kundvalssystem som vissa kommuner har infört är lagliga eller inte.

Utredaren ställer flera krav på det landsting eller den kommun som vill använda sig av den nya lagen:

■ Alla utförare som ansöker om att få vara med i ett valfrihetssystem och som uppfyller de uppställda kraven ska godkännas. Antalet utförare kan alltså inte begränsas.     

    ■ Valfrihetssystemen måste annonseras ut i en ny nationell databas.

    ■ Det ska inte finnas någon priskonkurrens mellan utförarna.

    ■ Det ska vara möjligt för utförarna att överklaga beslut om godkännande.

    ■ Landstinget/kommunen ansvarar för att invånarna/brukarna får full information om alla utförare, inklusive den vård och omsorg som landstinget eller kommunen själv erbjuder.

    ■ För den som inte kan eller vill välja ska det finnas ett ickevalsalternativ.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev