Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny lag ska minska onödiga vårddygn

Publicerad: 21 december 2016, 08:48

Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

NY VERSION. Kommunerna ska tvingas betala för utskrivningsklara patienter på sjukhus efter tre dagar istället för fem. Det föreslår regeringen för att minska antalet dygn som patienter ligger kvar.

Ämnen i artikeln:

Gabriel WikströmGöran Stiernstedt

– Det viktigaste är att få till en samverkan mellan landsting och kommuner så att enskilda inte hamnar i kläm. Sedan tror vi att en positiv bieffekt blir en bättre användning av vårdplatser på sjukhus, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), till Dagens Medicin.

Utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhus i flera hundra tusen dagar och kostar landstingen miljarder kronor varje år. Det konstaterade utredaren Göran Stiernstedt i början av mars 2015. Skillnaderna var stora över landet – i vissa landsting låg utskrivningsklara patienter kvar dubbelt så länge som rikssnittet. För att komma tillrätta med problemet föreslog han bland annat att kommunerna skulle överta betalningsansvaret efter tre dagar i stället för fem, som i nuvarande lagstiftning.

Det är detta som även regeringen nu föreslår. De ändrar dessutom, i enlighet med utredningen, lagen till att gälla kalenderdagar och inte vardagar – vilket kunnat innebära lång sjukhustid under exempelvis storhelger innan kommunens ansvar inträder.

Utredaren ville att lagen skulle träda i kraft i juli i år. Varför tog det sådan tid att få till ett lagförslag?

– Det är en stor förändring som innebär en klar förbättring för patienterna och ökad samverkan mellan kommuner och landsting. Därför behövs ett långt planeringsarbete och tid för att kommuner ska kunna tillämpa lagen fullt ut, säger Gabriel Wikström.

För att betalningsansvaret ska övergå till kommunerna krävs att slutenvården underrättar berörda enheter inom 24 timmar efter att en patient skrivits in. Då ska sjukhusen underrätta kommuner eller öppenvård om planerade utskrivningsdatum. Detta för att undvika att kommunerna får information för sent om patienter som är på gång att skrivas ut.

Vad händer om landstingen missar att informera?

– Då har kommunen inget betalningsansvar kvar. Men det vi vill komma åt är inte att kommuner och landsting ska skicka pengar mellan sig utan en bättre samordning för patienterna.

Hur mycket färre vårddygn på sjukhus av utskrivningsklara kan lagen resultera i?

– Det är svårt att svara på så vi har inte räknat på det. Utgångspunkten har varit att få en så bra vård och omsorg som möjligt.

Utredningen ville undanta patienter i rättspsykiatrisk vård från den nya lagen eftersom utskrivningsprocessen är extra komplicerad och kommunerna behöver ha säkerhetsfrågor i åtanke, eftersom vården är en påföljd för ett brott. Men regeringen vill inte se ett sådant undantag.

– Vi ser inte de behoven. Vi tror att med ett nytt sätt att arbeta kan man ta hand om även dessa patienter inom tre dagar. Dessa patienter vet man också väldigt lång tid i förväg när de skrivs ut, vilket egentligen ger bättre förutsättningar att planera.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018. För patienter i sluten psykiatrisk vård träder den nya lagen i kraft först den 31 december 2018.

Relaterat material

Ny lag ska stoppa dyr onödig vård

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev