onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny myndighet ska ge enhetlig etikprövning

Publicerad: 2 januari 2019, 08:00

I dag slår Etikprövningsmyndigheten upp dörrarna. Den nya myndigheten ska göra etikprövningar snabbare, enklare och mer enhetliga, enligt den nya chefen, Johan Modin.

Ämnen i artikeln:

CEPN

Alla etikprövningsansökningar kommer från den första januari att göras digitalt via systemet Prisma.

– Det ger förutsättningar för forskarna att göra en mer komplett ansökan redan från början och i så fall få den prövad redan inom tre veckor. Det kommer att underlätta för dem, säger Johan Modin.

Forskarna har tills nu tvingats skicka tjocka pappersansökningar – i 17 exemplar –  och ofta behövt komplettera materialet eftersom det inte sällan varit otillräckligt.

Etikprövningsmyndigheten ersätter de sex regionala etikprövningsnämnderna som hittills hanterat forskarnas ansökningar. De runt 500 ledamöter och experter i regionerna som gör prövningarna kommer att fortsätta med det. Nytt är att den regionala anknytningen slopas, enligt Johan Modin.

– Prövningen kommer inte längre att göras där forskningen sker, delvis för att det ofta uppstår jävssituationer. Kolleger som forskar inom samma område kan då inte delta i prövningen och i värsta fall är man för få för att vara beslutsföra. Förändringen är praktisk också för att det blir möjligt att fördela ansökningarna jämnare över landet.

Den främsta poängen med en ny myndighet är en större enhetlighet. De regionala nämnderna hade utvecklat egna sätt att arbeta som ibland ledde till olikheter i bedömningen. Nu kommer det inte längre att spela någon roll var i landet man forskar.

– Anser inte myndigheten att studien erbjuder rätt skydd för deltagarna, godkänns den inte, säger Johan Modin.

En annan fördel är att skillnaden mot det som hetat Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, blir tydlig, bland annat genom att myndigheterna får skilda hemsidor. CEPN byter också namn till Överklagandenämnden för etikprövning. Dit överklagas beslut fattade av Etikprövningsmyndigheten. Överklagandenämnden utövar också tillsyn över att etikprövningslagen följs.

Johan Modin är rådman, har varit domare vid tingsrätten och har i fyra år arbetat vid Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala. I maj fick han som utredare regeringens uppdrag att utforma Etikprövningsmyndigheten.  I november blev han utsedd till direktör.

– Det ska bli riktigt, riktigt roligt. Jag kan verksamheten, vet potentialen och ser verkligen fram emot det här.

Som chef vill han vara tillgänglig utåt, skapa samhörighet internt och utveckla verksamheten utan att lägga sig i avdelningarnas självständiga prövningar.

Kommer vi att slippa forskningsfusk och problem som Macchiariniaffären i framtiden?

– Nja, problemet där var ju att den forskningen aldrig ens kom upp på etikprövningsnämndens bord. Det är ju brottsligt att bedriva forskning utan godkännande. Det allra viktigaste är att man aldrig får utsätta någon för skada eller onödiga risker för att uppnå sina syften. Vi kommer i alla fall att bidra till att ge förutsättningar för en säkrare forskning, säger Johan Modin.

Varför kallas du inte generaldirektör?

– Etikprövningsmyndigheten är tydligen inte en tillräckligt stor myndighet, vi är bara 20 anställda, resten är ledamöter som har det här som ett sidouppdrag. Då kallas man direktör och inte generaldirektör.

Relaterat material

Vill se myndighet för etikprövning

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev