Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny myndighet till Uppsala

Publicerad: 14 december 2017, 15:31

Den nya Etikprövningsmyndigheten ska ha sitt säte i Uppsala meddelar regeringen.


Tidigare har regeringen uppgett att Etikprövningsmyndigheten skulle ha sitt säte i Göteborg. Men nu är beskedet alltså att myndighetens huvudkontor placeras i Uppsala.

– Genom att placera den nya myndigheten i Uppsala vill vi underlätta samverkan både inom myndigheten och med andra myndigheter, inte minst Läkemedelsverket, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Den nya myndigheten ska ha verksamhet i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Uppsala och Umeå. Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att bemanna den nya myndigheten, lämna förslag till instruktion och regleringsbrev och se till att myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2019.

Etikprövningsmyndigheten ska ersätta de sex regionala etikprövningsnämnderna som finns i dag. Förslaget om en ny etikprövningsmyndighet kom i kölvattnet av Macchiariniskandalen då regeringen ville öka effektiviteten och skapa en mer enhetlig tillämpning av regelverket för etikprövning.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev