Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny plan för kompetensförsörjningen

Publicerad: 1 augusti 2016, 12:02

Foto: Thinkstock

Regeringen vill se ett tätare samarbete mellan sjukvården och universiteten om kompetensförsörjningen i vården. Därför lanseras nu ett samverkansuppdrag.


Ämnen i artikeln:

Gabriel WikströmSocialstyrelsen

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tar ett initiativ i kompetensfrågan tillsammans med Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning. I ett regeringsuppdrag får Socialstyrelsen och Universitetskanslerämbetet uppgiften att föreslå nya samverkansformer för att trygga kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården.

– Man behöver skapa en fast struktur för att kunna få en långsiktighet i samarbetet kring kompetensförsörjningen, säger Gabriel Wikström till Dagens Medicin.

Hur denna struktur ska se ut ska de båda myndigheterna nu föreslå. Gabriel Wikström säger att det är viktigt att den inkluderar både sjukvårdshuvudmännen och universitet och högskolor så att dessa kan hitta en fungerande modell för att utbyta information om rekryteringsbehovet för olika yrkesgrupper. Regeringen vill även att professions- och patientorganisationer ska delta i samverkan.  I uppdraget framgår det att myndigheterna ska ta fram förslag på både nationella och regionala samverkansmodeller.

En del i samarbetet som regeringen nu vill se handlar om att ta fram bättre statistik och prognoser för tillgången till personal inom olika yrkesgrupper i sjukvården. Och att föreslå hur man ska säkerställa att statistiken kommer till användning.

– Den statistik som tas fram i dag används inte i tillräckligt stor utsträckning, säger Gabriel Wikström.

Senast den sista augusti 2019 ska myndigheterna redovisa sina förslag om nya samverkansformer för kompetensförsörjning.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev