Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny regering presenteras på måndag

Publicerad: 16 januari 2019, 13:19

Stefan Löfven (S) och talmannen Andreas Norlén.

Foto: Rickard Kilström, Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

På fredag kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfven som statsminister i en tvåpartiregering. På måndag väntas den nya regeringen presenteras.


Talman Andreas Norlén valde som väntat att nominera Stefan Löfven som statsministerkandidat efter att Vänsterpartiet meddelat att de, liksom Centerpartiet och Liberalerna, kommer att lägga ner sina röster. Det innebär att sammanlagt 195 ledamöter kommer att rösta för eller avstå på fredag, vilket räcker.

Regeringen kommer att bestå av Socialdemokraterna och Miljöpartiet och regeringsförklaringen kommer preliminärt att hållas på måndag klockan 11.  
Redan på pressträffen lyfte Stefan Löfven fram flera områden som regeringen kommer att prioritera.

– Sjukvården måste bli mer tillgänglig och köerna ska kortas, sade han.

Sveriges kommuner och landstings ordförande Lena Micko (S) säger i en skriftlig kommentar att det är viktigt att få en regering på plats.

– Situationen med en övergångsregering utan mandat att styra landet har inneburit en stor osäkerhet för kommuner och regioner. Den nya överenskommelsen kommer att innebära satsningar på viktiga områden, bland annat höjda generella statsbidrag och satsningar på hälso- och sjukvård, säger hon.

Relaterat material

V släpper fram Löfven som statsminister

Så blir sjukvården enligt regeringsförslaget

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev