onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny strategi för sexuell och reproduktiv hälsa

Publicerad: 1 augusti 2019, 10:39

Foto: Photos.com

Folkhälsomyndigheten ska ta fram en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, har regeringen beslutat.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Uppdraget, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, har som målsättning att förverkliga en samtyckeskultur i Sverige, meddelar Socialdepartementet.

Strategin ska presenteras senast den 20 september nästa år och Folkhälsomyndigheten får 1,1 miljoner kronor under 2019 för genomförandet. Målet i strategin ska vara en god, jämställd och jämlik sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen och särskilt fokus bör riktas mot unga personer, personer med bristande socioekonomiska förutsättningar, personer med funktionsnedsättning, personer med utländsk bakgrund och hbtq-personer. Strategin ska sedan kunna användas av myndigheter, regioner, kommuner och andra aktörer.

– Att ge förutsättningar för en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa är viktigt ur många aspekter. Det handlar om säkerhet vid graviditet och förlossningar, det handlar om rätten till abort och tillgång till preventivmedel. Det handlar om rätten till att alla ska känna att de har möjlighet till ett sexuellt självbestämmande, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Beskedet från regeringen kommer under Pride-dagarna i Stockholm, och samma vecka som socialministern även gör ett besök på Regnbågen, Europas första seniorboende för homo-, bi- och transsexuella personer, på Gärdet i Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev