Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya besparingar slår hårt mot privata vårdgivare

Publicerad: 13 mars 2015, 14:42

En sänkning på fem procent i ersättningsnivåerna till vårdgivare i vårdvalet är aktuellt i Stockholms läns landsting. För vårdval fysioterapi skulle det kunna bli förödande, enligt Stefan Jutterdal, ordförande i Fysioterapeuterna.


På måndag ska hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting ta beslut om ett antal besparingar för att, som det heter i tjänsteutlåtandet, få en ekonomi i balans. Ett av dem berör aktörer inom vårdvalet.

Det handlar om en sänkning i ersättningsnivåerna på 5 procent från och med juni i år för vårdvalen logopedi, primär hörselrehabilitering, specialiserad fysioterapi, ögonsjukvård, gynekologi, hudsjukvård, öron-, näs- och halssjukvård, ortopedi/handkirurgi, neurologi, klinisk neurofysiologi och specialiserad rehabilitering.

– Det här är ett slag i ansiktet eftersom landstinget inte haft någon dialog alls med oss inblandade. En sänkning på fem procent kan göra att flera privata fysioterapeuter får lägga ner. Vårdval fysioterapi i Stockholm är ju också ett nationellt riktmärke för andra landsting, så en besparing här kan även få konsekvenser ute i landet, säger Stefan Jutterdal till Dagens Medicin.

Branschrådet för de privata vårdgivarna i Stockholm har i en skrivelse till bland annat hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (fp), vädjat om att förslaget om sänkta ersättningsnivåer bordläggs. Branschrådet föreslår i stället att landstinget i samarbete med den privat drivna vården utarbetar vårdvalen så att skattemedlen används så effektivt som möjligt.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev