Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya kronikerpengar på väg

Publicerad: 18 december 2015, 13:14

Gabriel Wikström (S).

Satsningar på ledarskap och nya kunskapsstöd. Det är två av delarna i regeringens kronikersatsning.


Den rödgröna regeringen är nu överens med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om hur satsningen på kronikerstrategin som den förra regeringen inledde ska fortsätta. Socialdemokraterna och Miljöpartiet använder lika mycket pengar till kronikerstrategin under 2016, 150 miljoner kronor, som den gamla alliansregeringen hade aviserat. En skillnad är dock att den andel av pengarna som går till professionernas organisationer och andra ”relevanta organisationer” ökar med 10 miljoner kronor till totalt 30 miljoner kronor.

– Organisationerna sitter på väldigt mycket kunskap och erfarenheter som vi vill ta vara på i det här arbetet, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Dagens Medicin.

Av de 150 miljonerna går 48 miljoner kronor till landstingen, pengar som ska användas i primärvården. Dessa pengar ska bland annat användas till att öka spridningen och tillämpningen av nationella riktlinjer och behandlingsrekommendationer. Regeringen slår också fast att en del av pengarna ska användas till att ”främja ledarskapets betydelse för uppföljning och utvärdering av resultat”.

– Vi samlar in en mängd data och värdefull kunskap i primärvården som inte alltid kommer till användning i att utveckla verksamheten. Första linjens chefer har en viktig roll i det arbetet, säger Gabriel Wikström.

Ytterligare 30 miljoner kronor går till SKL för att användas till arbete på central nivå för att stärka primärvårdens förutsättningar att ge god vård till kroniker. Socialstyrelsen ska använda 38 miljoner kronor av kronikerpengarna till att utveckla nationella kunskapsstöd för psoriasis och epilepsi och till arbetet med nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder.

Den tidigare regeringen tillsatte en nationell kronikersamordnare. Men någon ny sådan funktion blir det inte. Gabriel Wikström tycker att rollen som kronikersamordnare skulle innebära en onödig begränsning.

– Det här är bara en del av lösningen. Arbetet för att förbättra vården för kronikerna måste genomsyra allt vi gör, säger Gabriel Wikström.

Relaterat material

Inga målnivåer för diabetesvården

Med nytt verktyg mot bättre fortbildning

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev