Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Nya miljardbesparingar i Stockholmsvården

Publicerad: 16 december 2019, 13:42

Björn Eriksson.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Vården i Region Stockholm behöver minska sina kostnader med 1,1 miljard kronor. Men hur det ska gå till är fortfarande oklart.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

– Jag vågar inte säga så mycket. Förslaget är att jag ska återkomma till hälso- och sjukvårdsnämnden i mars och redovisa var besparingarna ska göras, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till Dagens Medicin.

När regionen i veckan fattar beslut om hälso- och sjukvårdsbudgeten för 2020 är totalsumman 63,6 miljarder kronor, 1,6 miljarder kronor mer än budgeten för innevarande år. Samtidigt var uppräkningen i anslaget, alltså den procentuella ökning som parerar kostnadsökningar, endast 2,6 procent. Det ska jämföras med de senaste åren då kostnadsökningen legat på omkring tre procent och 2019 då den beräknas landa på omkring 4,5 procent, bland annat på grund av hyra för Nya Karolinska Solna, NKS.

Det är den skillnaden i kostnadsökning som gör att regionen nu måste spara 1,1 miljard kronor under nästa år. Björn Eriksson understryker att patienter som behöver vård och har ett medicinskt behov också ska få det tillgodosett.

– Men formerna för hur vi ger den vården kan komma att påverkas och det är en tuff uppgift. Exakt hur vill jag inte gå in på för jag vill inte föregå det jobbet.

En utgiftspost i budgeten är arbetet med Framtidens vårdinformationsmiljö. Hur mycket det kan komma kosta är enligt hälso- och sjukvårdsdirektören svårt att uppskatta och är beroende av hastigheten i arbetet, som också den är svårberäknad. Under 2020 ska det dock inte belasta hälso- och sjukvårdsbudgeten så mycket i alla fall, lovar han.

– Inte i jämförelse med löner och hyror.

Enligt Björn Eriksson tynger de hyror regionen betalar budgeten samtidigt som nya lokaler varit en nödvändighet för både patienter och de som arbetar i vården.

– Det vi kan se är att vi har börjat använda lokalerna i lite större utsträckning.

Större utsträckning än vad som var tänkt?
– Det kan jag inte säga. Men generellt är hyror höga, speciellt i Stockholm.

I helgen demonstrerade tusentals personer i Stockholm mot neddragningar i sjukvården.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev