söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya ramavtal för bromsmediciner

Publicerad: 20 december 2012, 11:27

SKL:s inköpscentral har slutit ramavtal för läkemedel mot Gauchers sjukdom.


Ramavtalet mellan SKL Kommentus inköpscentral (SKI) och tre olika läkemedelsföretag är den första läkemedelsupphandlingen inom ramen för ELIS-projektet.

Det nationella ramavtalet gör det möjligt för landstingen att köpa läkemedel till patienter med sjukdomarna Gauchers samt Niemann-Pick Typ C. Läkemedlen som innefattas är så kallade bromsmediciner, då det ännu inte finns något botemedel mot dessa sjukdomar. Gauchers sjukdom eller Norrbottenssjukan är en ovanlig ärftlig kronisk sjukdom som orsakas av brist på ett enzym. Niemann -Pick Typ C är en neurodegenerativ sjukdom.

Priset på läkemedlen reduceras och administrationsbördan ska minska.

– Framför allt ser vi att vi får en säkrare leverans av läkemedel till vården. Det är huvudargumentet för upphandlingen, säger Conny Callin, marknadschef på SKI till Dagens Medicin.

Enligt Conny Callin finns det ingen risk för juridiska tvister om avtalet, som skett i några fall där enskilda landsting har slutit avtal med läkemedelsföretag.

– Den här upphandlingen har gått igenom hela processen, med medicinska krav, och därefter har upphandlingen gjorts enligt lagen, säger Conny Callin.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev