Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya regioner kan bli verklighet tidigare

Publicerad: 11 november 2015, 14:12

Redan 2019 kan flera nya regioner bildas. Det sade regeringens regionutredare på SKL-kongressen.


Det finns en otålighet kring att bilda nya regioner. Det sade regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson när de höll i ett seminarium på Sveriges kommuner och landstings kongress i Karlstad.

– Vi får hela tiden signalerna att 2023 som det är tänkt är för lång tid. Vi får en känsla för att det finns en vilja att det här ska bli av nu, sade Barbro Holmberg.

I regeringens uppdrag till regionutredarna står det att de nya regionerna ska finnas på plats 2023 och att ett slutförslag ska presenteras 2017. Men utredarna har en möjlighet att lägga ett förslag redan sommaren 2016 om det finns möjlighet till nya regionbildningar 2019. Efter att ha rest runt i landet under hösten tror Barbro Holmberg och Kent Johansson att detta är möjligt.

– Jag tror att det kommer att bildas åtminstone några nya regioner 2019. Om alla är klara då vågar jag inte säga, säger Barbro Holmberg till Dagens Medicin efter seminariet.

Den 20 december ska landsting och regioner ha lämnat in sina förslag på vilka kriterierna ska vara för bildandet av de nya regionerna. Under januari kommer sedan regionutredarna att presentera vilka kriterier som ska gälla när de lägger sitt förslag på hur Sveriges karta ska ritas om.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev