fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya riktlinjer efter hård kritik mot Kry

Publicerad: 2 oktober 2020, 12:38

Anna Starbrink vid en tidigare intervju. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Tydligare information om vad listning på en vårdcentral innebär. Nu ser Region Stockholm över riktlinjerna kring hur information från vårdgivare ska utformas.
Uppdaterad fredag kväll med kommentar från Kry.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmKryDigital vårdPrimärvård

MW


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om Krys blixtetablering av fysiska vårdcentraler i Stockholm med 10 586 listade patienter på mindre än en månad, och den oro som finns från Distriktsläkarföreningen över att detta kommer att bidra till att andra vårdcentraler slås ut.

Andra medier har också berättat om hur patienter inte varit medvetna om att de listat sig hos Krys vårdcentraler när de använt företagets digitala app.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, säger att hon i grunden är positiv till Krys etablering med fysiska vårdcentraler i Stockholm, men att regionen nu arbetar med att ta fram tydligare riktlinjer till vårdgivarna kring informationen om vad listning innebär.

– När vi som patienter gör vårt val av vårdgivare måste det naturligtvis vara välgrundat, vi måste vara välinformerade. Och då tror jag att det här begreppet listning är väldigt sjukvårdsinternt, säger Anna Starbrink till Dagens Medicin.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att vi ska vara tydliga med att tala om att som patient får man välja den vårdcentral man vill, och när det valet är gjort måste man förstå att man bara kan vara listad hos en vårdcentral. Listar man sig någon annanstans betyder det att man lämnar den tidigare vårdgivaren. Den informationen behöver vara väldigt tydlig, och därför kommer vår förvaltning att gå ut med nya riktlinjer kring informationen till vårdgivarna, säger hon.

Anser du att Kry har varit otydliga i sin information till patienterna?
– Det räcker ju inte med att man går in appen, man måste gå vidare och registrera sig med digitalt bank-id. Det är ju ganska tydligt. Om man bara förtydligar vad det innebär när man listar sig hos Kry, att man då avlistar sig hos någon annan är det tillräckligt, säger hon.

Anna Starbrink tycker att det är positivt att det finns flera sätt för patienter att lista sig, men tror inte att en lösning skulle vara att alla listade sig via 1177 Vårdguiden.

– Jag vill ogärna sätta upp större barriärer för patienter att byta vårdcentral, och göra ett aktivt och medvetet val. I dag går det att byta på 1177, det går att byta digitalt hos vårdgivarna och det går att byta med en pappersblankett på plats. Jag tror att det är bra att patienterna har olika vägar in. Det viktiga är att de har rätt information, säger hon.

Enligt Anna Starbrink kommer man också att se över om det är så att patienter inte varit medvetna om att de listat sig hos Kry när de besökt den digitala appen.

– Än så länge är det för tidigt att se om det är så att patienter av misstag har råkat lista om sig för att de inte förstod att det var det de gjorde, säger hon och fortsätter:

– Det är väl ingen jättetydlig indikator, men hittills är det ingen patient som har hört av sig till mig och sagt att de har hamnat fel – däremot är det många vårdgivare som är oroliga för det och jag har läst i media att det är patienter som har känt sig missledda och vill komma tillbaka till sin gamla vårdcentral, och det måste vi stoppa, för en sådan utveckling vill vi inte ha, säger hon.

Vad gäller oron från Distriktsläkarföreningen över att andra vårdcentraler kan förlora listade patienter och därmed sin ersättning säger Anna Starbrink att regionen nu ser över ersättningsmodellerna.

Dagens Medicin sökte under fredagen Kry apropå intervjun med Anna Starbrink, och ställde frågan: ”Tycker ni att ni kunde ha varit tydligare i er information till patienterna om att de blev avlistade från sin tidigare vårdcentral när de listar er hos er?”

Via sin tf kommunikationschef Claes Nyberg svarade företaget tidigt på fredagskvällen per mejl:

”Vi agerar inte som professionell vårdgivare genom att som frågan är ställd ge oss in i subjektivt tyckande och spekulationer om hur information kan ha uppfattats av patienter som vi inte har ställt frågor till. Vi kan inte heller se att någon annan vårdgivare har angivit i sin information kring listning hos dem att det explicit betyder att de blir avlistade från andra vårdcentraler. Den informationen finns inte på regionens egna vårdcentraler eller någon av våra privatägda konkurrenter såsom Capio, Aleris och Praktikertjänst. Det är givetvis välkommet att regionen förtydligar sina riktlinjer för att ge lika förutsättningar till alla vårdgivare.”

Svaret är en del av ett längre mejl, där det också framgår att Kry anser att det är fel att andra vårdaktörer inte får samma fråga om sin information till patienter.

 

Relaterat material

”Det skapar också ett problem i tilliten till den digitala vården”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev