onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya socialministern ser en vård i kris

Publicerad: 27 juli 2017, 13:54

”Det här är ingen quick fix. Det handlar dels om att det examineras fler barnmorskor, men också att ge dem bättre förutsättningar, bättre arbetsmiljö och bättre villkor. För att det ska vara mera attraktivt att arbeta som barnmorska, specialistsjuksköterska eller undersköterska för den delen”, säger Annika Strandhäll.

Foto: Pax Engström Nyström

Annika Strandhäll (S) anser att problemen i den svenska vården kan lösas. Men då måste prestigen läggas åt sidan och landstingen börja göra rätt. Hon utesluter inte heller en ommöblering inom socialdepartementet.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


När Dagens Medicin intervjuade Annika Strandhäll inför Maktlistan 2017 sade hon att de dubbla ministerportföljerna gjorde att hon var tvungen att prioritera tuffare. Sedan förmiddagens regeringsombildning är portföljerna nu sammanslagna till en socialministerkoffert med ansvar för socialförsäkringar, pensioner, sjukvård, folkhälsa och idrott.

Hur ska du fixa det?

– Jag har haft möjlighet att pröva på det här ett tag, vilket inte många ministrar som blir utsedda till olika uppdrag har. Vad det handlar om nu är att formera ett lag kring sig som ser till att man får en arbetssituation som fungerar väl och där man kan prestera på absolut bästa sätt. Och det är vår bedömning att vi absolut kommer att kunna lösa det, säger Annika Strandhäll till Dagens Medicin.

Du säger formera ett lag. Är det ny statssekreterare du pratar om då, eller några andra förändringar?

– Jag håller naturligtvis på att fundera över hur bemanningen ska se ut. Exakt vilka personer jag önskar ha på vilka positioner får vi återkomma till.

Utöver sommarens regeringskris duggar även rapporterna om en vård i kris tätt. Vad är din uppfattning om hur det ser ut i den svenska vården?

– Jag har under sommaren i allra högsta grad varit involverad i den situation som vi har haft och har på många håll, inte minst i förlossningsvården. Att det skulle bli en tuff sommar var också någonting som vi väldigt tidigt förutsåg. Det som speglar sig väldigt tydligt i år, liksom tidigare år, är att vi har en bemanningskris i den svenska hälso- och sjukvården, och inte minst i förlossningsvården.

Annika Strandhäll fortsätter:

– Det innebär att vi har för få barnmorskor, för få som orkar jobba i förlossningsvården och vi har för få erfarna som finns där. Tyvärr är det så att det här är ingen quick fix. Det är inget som man självklart bara löser med extra resurser. Regeringen sköt ju till extra miljoner i maj för att försöka underlätta situationen i förlossningsvården.

Annika Strandhäll säger att det även handlar om att ge barnmorskorna bättre förutsättningar, bättre arbetsmiljö och bättre villkor. Något som, enligt socialministern, i förlängningen ska göra det mer attraktivt att arbeta i både förslossningsvården och vården i övrigt.

– Det här är något som är otroligt viktigt om vi ska komma till rätta med problemen i den svenska hälso- och sjukvården. Och inte minst tillgängligheten, som är det som folk är mest illa berörda av.

Annika Strandhäll framhåller också att den omställning av vården som startade med Göran Stienstedts utredning och som nu fortsätter med Anna Nergårdhs delbetänkande får resurser för att kunna fortsätta med full kraft.

Dagens Medicin har nyligen rapporterat om att det åter jobbar vårdbiträden på Sahlgrenska universitetssjukhuset och i början av sommaren att det på flera håll i landet öppnats enheter utan sjuksköterskor. Lösningar som mött kritik av fack, profession och även av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Behöver landstingen mer hjälp eller styrning för att lösa det här?

– Precis så är det. Det som vi ser om vi tittar ut över Landstingssverige just nu är på olika sätt pressade situationer där man försöker hitta akuta lösningar. Och då ser de emellanåt lite olika ut och är kanske inte heller helt genomtänkt på alla ledder.

Annika Strandhäll poängterar att Kommunal och SKL har kommit överens om en karriärtrappa för vårdbiträden och undersköterskor.

– Där är man precis i början, men det skulle ju kunna vara någon form av nationellt koncept som man skulle kunna ha nytta av i landstingen. Det handlar om att inte varje landsting ska sitta och försöka uppfinna hjulet utan att ta del av kloka och smarta lösningar och se till att de får spridning.

Vården är, enligt socialministern, en av svenska folkets viktigaste frågor och den negativa utvecklingen är något som oroar. Det är också ett område som tar mycket skattemedel i anspråk och där man som medborgare förtjänar att känna en trygghet, fortsätter Annika Strandhäll.

– Då kommer man på olika nivåer i det här behöva lägga en del prestige år sidan och sluta skylla på varandra. Vi vet ganska väl orsakerna till den kris vi ser i den svenska hälso- och sjukvården. Vi har lösningar och är på väg framåt, men det handlar också om att vi behöver arbeta tillsammans.

Annika Strandhäll understryker ännu en gång vikten av en utökad dialog med landstingen och de privata vårdgivarna.

– Vi är beredda att fortsätta att satsa på den svenska sjukvården, men då behöver vi också ta ett gemensamt ansvar för att de resurser vi skjuter till landar rätt. Både mellan arbetsgivarorganisationer och mellan företrädare för professionerna.

Relaterat material

Strandhäll tar över sjukvårdsfrågorna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev