Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nya toppchefer i Stockholms sjukvård

Publicerad: 29 januari 2019, 09:49

Björn Eriksson blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm.

Foto: Region Skåne

Björn Eriksson, förvaltningschef vid Skånes universitetssjukvård, blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Samtidigt blir Björn Zoëga, vd för GHP Spine Center, ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset.


Stockholms blivande hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson är specialist i kardiologi och i dag förvaltningschef vid Skånes universitetssjukvård. Han har haft ledande poster på flera håll i landet; som regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen, divisionschef för medicin och thorax vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och som områdeschef vid Östersunds sjukhus. Han har också arbetat kliniskt vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

– Det här är ett fint jobb centralt i svensk hälso och sjukvård. Region Stockholm ligger i framkant i att klara av att hantera en expanderande befolkning med många utförare i vården., säger Björn Eriksson till Dagens Medicin.

Han tillträder i april och kommer att ägna mycket tid åt att besöka verksamheterna. Som förvaltningschef har han ett utförandeperspektiv, nu blir han beställare.

– Jag måste lära känna verksamheterna och jag kommer att ställa två frågor till dem. Hur ska kvaliteten i vården förbättras, det vill säga hur ska patienterna bli friskare och hur ska set ske på kortare tid. Den andra är hur verksamheten klarar av den resan och samtidigt hålla budget.

Att lämna Sus var inte ett enkelt beslut.

– Det är svårt att sluta på ett så fint sjukhus. Det är en fantastisk arbetsplats där det händer mycket med bland annat nya rikssjukvårdsuppdrag,

Sedan han slutade som regiondirektör i Jämtland Härjedalen har han veckopendlat till Skåne.

– Det har varit tufft. Nu tänker vi etablera oss i Stockholm. Det är en av de stora vinsterna, att jag kommer närmare familjen.

Björn Zoëga är specialist i ortopedisk kirurgi och i dag vd för GHP Spine Center i Stockholm och Göteborg och medicinskt ansvarig för koncernen GHP Specialty Care. Han har arbetat inom ortopedi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, bland annat som klinikchef. Mellan 2008 och 2013 var han chef för Islands universitetssjukhus.

– Jag är både stolt och glad över att jag får möjligheten att leda Karolinska Universitetssjukhuset. Här finns kompetens i världsklass, fantastiskt fina resultat för väldigt många patienter samtidigt som jag förstår att det också finns utmaningar att arbeta med eftersom verksamheten i Solna är nyinflyttad och verksamheten i Huddinge är under ombyggnation, säger Björn Zoëga i ett pressmeddelande från Region Stockholm.

Karolinskas läkarförening kommenterar tillsättningen av Björn Zoëga som ny sjukhusdirektör med att säga att de ”ser fram mot att arbeta med den person som antagit utmaningen att leda universitetssjukhuset genom den prövning som stort ekonomiskt underskott, ett dysfunktionellt hus och ny organisation innebär”.

– Vi hoppas och tror att han förstår att värdera sjukhusets medicinska kompetens, så att vi kan bevara och utveckla den specialist- och forskningsresurs som ännu finns kvar. Ett universitetssjukhus av Karolinskas storlek som ska vara unikt i många delar kan inte ledas genom ett strikt flödestänk som inte tar hänsyn till medicinska specialiteter. Vi hoppas på en konstruktiv dialog för att förbättra den framtida situationen både för sjukhusets patienter, studenter och medarbetare, skriver läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark i ett mejl till Dagens Medicin.

Vårdförbundet önskar sig ett tydligt ledarskap från den nya sjukhusdirektören. Det säger Mira Nyberg, som representerar fackförbundet på Karolinska universitetssjukhuset.

– Vi får se vad han har för mål och visioner för sjukhuset. De tankar han delgav i en intervju som jag var delaktig i, lät vettiga. Men om det blir verkstad får tiden utvisa. Vi hoppas också att han ser till att de beslut som tas efterlevs ute i organisationen, säger hon.

Läs en längre intervju med Björn Zoëga här.

Relaterat material

Ny Karolinskachef vill avsluta diskussion om Macchiarini

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev