Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Nytt besked: Begränsat högskoleprov i höst

Publicerad: 27 augusti 2020, 08:08

UPPDATERAD: Trots tidigare besked om att högskoleprovet ställs in i höst öppnar regeringen nu för ett begränsat högskoleprov. Enligt rektorer vid berörda lärosäten kommer beskedet för sent.


Det ser ut att bli en riktig dragkamp om högskoleprovets genomförande i höst. Regeringen öppnar för ett begränsat högskoleprov , men den provansvariga myndigheten är skeptisk.

Regeringen har tagit ett nytt beslut för att öka möjligheten att genomföra högskoleprovet i begränsad omfattning i höst. Syftet är att de som aldrig skrivit provet tidigare ska få möjligheten, förklarade högskoleminister Matilda Ernkrans (S) på en pressträff på torsdagsmorgonen.

– Högskoleprovet är ett sätt för människor att nå sina drömmar, det är en viktig andra chans, sade hon.

Men det är inte regeringen som bestämmer om provet ska hållas. Det gör Universitets- och högskolerådet (UHR), i samråd med de 21 universitet och högskolor som anordnar proven. Det är bara några veckor sedan UHR gav besked att höstens prov, i vanlig skala, inte kan hållas av smittskyddsskäl. UHR:s generaldirektör Karin Röding kan i dag inte lämna något besked om det blir ett prov för en begränsad grupp i höst. Men hon bedömer sannolikheten som låg.

–Jag tror att det blir svårt, säger hon till TT.

Karin Röding har kontinuerliga möten med rektorer för lärosätena och de ser enligt henne stora svårigheter med att genomföra provet i höst, även i begränsad omfattning.

Tiden är knapp, påpekar hon.

– Om provet ska ha någon bäring på antagningen till vårterminen 2021 måste provet genomföras senast den 25 oktober. Det är lokaler som ska bokas, provmedarbetare som ska anställas och vilja genomföra själva provdagen. Det är de 21 lärosätena som har det ansvaret.

Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, bekräftar att det finns en stor tveksamhet bland lärosätenas rektorer.

- Det är också vår bedömning att det blir svårt att genomföra provet i rådande smittskyddsläge som ju är ansträngt, säger han till TT.

TT: Studenter får ju komma till lärosätenas lokaler denna höst. Varför går det då inte att hålla högskoleprov för en begränsad grupp?

– Campusbaserad undervisning kan vi styra så att det inte blir för många studenter på plats samtidigt. Det går inte med högskoleprovet eftersom alla ska skriva det samtidigt, i hela landet, säger Hans Adolfsson.

Mats Viberg, rektor vid Blekinge tekniska högskola, säger till P 4 Blekinge att beskedet från regeringen kommer för sent. Hans Adolfsson instämmer:

– Men det öppnar för att hålla ett begränsat prov i vår, om smittspridningen är lika akut då som i dag.

Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet, säger i en skriftlig kommentar till TT: "Vi delar UHR:s uppfattning och har redan tidigare påpekat stora problem med ett genomförande i höst. Med tanke på de rekommendationer om social distansering som fortfarande råder så har vi det yttersta ansvaret för att minimera risken för smittspridning i våra lokaler".

Samtidigt som UHR och lärosätena är skeptiska till höstprov har Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tagit strid för att provet ska ges i höst. Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin är kritisk till ministerns besked.

– Jag är besviken och ledsen för det här innebär ju att det inte blir något högskoleprov i höst. Det kom inte någon signal från ministern om att det här är jätteviktigt och att man vill att högskolorna ska ordna detta, säger hon.

Att ändra i en förordning för att möjliggöra för lärosätena att genomföra provet i en mindre omfattning - det räcker inte, anser Axén Olin.

Även Liberalerna är besvikna.

– Regeringens besked är en viktig delseger för vårt arbete, men det är inte tillräckligt. Vi måste ha ett tydligt besked, och inte minst de som skulle vilja skriva provet, att högskoleprovet kommer att genomföras i höst, säger talespersonen Roger Haddad i ett videouttalande på Twitter.

ANNA LENA WALLSTRÖM/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev