Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nytt minoritetsstyre i Skåne

Publicerad: 14 oktober 2022, 08:06

M, KD och L kommer att styra i Region Skåne kommande mandatperiod

Foto: Region Skåne

M, KD och L kommer att styra i Region Skåne kommande mandatperiod. Att korta vårdköer kommer att vara prioriterat.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegionval 2022Val 2022

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Det borgerliga treklöverstyret, som man väljer att kalla sig, har tillsammans 50 mandat av 179 och kommer att ha ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna, som också får tio förste vice ordförandeposter i nämnderna. 

– Vi hade gärna sett att vi hade ingått i ett styre, men det var inte en framkomlig väg och när vi fick erbjudandet om att budgetförhandla på lika villkor så kände vi att det var det bästa vi kunde åstadkomma, säger Nicklas Nilsson (SD), oppositionsregionråd.

Att korta vårdköerna kommer att vara ett av tre fokusområden i de budgetförhandlingar som startar nästa vecka och som ska vara klara om drygt en månad. 

Läs också: S i Skåne: ”Beklagar att det blev så här”

– Vi är inte klara i alla delar, men det behövdes inte en så jättelång analys för att förstå att vi behöver ta tag i det efter coronapandemin, säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M). 

Hur köerna ska kortas kommer att vara en del av budgetförhandlingarna.

– Men det är ingen hemlighet att vi antagligen måste göra ett antal upphandlingar och skruva på incitamenten till våra sjuhus att producera mer, men det återkommer vi till när vi har budgetförhandlat, säger Gilbert Tribo (L), regionråd.

– Vi säger ju också i det paketet att allt är avhängigt personalen. Utan personalen klarar vi inte ut tillgängligheten, det är vår viktigaste resurs, säger Niclas Nilsson (SD).

Dagens Medicin har skrivit ett antal artiklar om personalsituationen på sjukhusen i Skåne och det är lätt att säga att personalen är vår viktigaste resurs. Vad har ni för konkreta förslag?

– Det kommer vi att återkomma till. Här presenterar vi de övergripande dragen. Alla detaljer är inte klara.  Sedan kommer det att innebära ett antal konkreta förslag när vi presenterar vår budget, säger Gilbert Tribo.

Partierna är också överens om att inga vårdval ska läggas ner. 

Läs också: Lista: Makten i regionerna efter valet – så ser det ut 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev