onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nytt nej till fortsatt Karensutredning

Publicerad: 10 februari 2023, 13:16

Förslaget att återuppta Karensutredningen röstades på torsdagen ned i riksdagens socialförsäkringsutskott. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Nu blir det en väldigt smal intern utredning, säger Ida Gabrielsson (V) som sitter i socialförsäkringsutskottet, sedan det röstat ned yrkanden om att återuppta Karensutredningen.

Ämnen i artikeln:

RegeringenAnna TenjeVänsterpartietSocialdemokraternaModeraternaMiljöpartietKristdemokraternaLiberalernaCenterpartiet

MK


Efter att regeringen med buller och bång lagt ned den sittande Karensutredningen för ett par veckor sedan, kallades äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till socialförsäkringsutskottet av Sverigedemokraterna.

Efter att statsrådet i går torsdag svarat på frågor från ledamöterna skedde sedan en omröstning kring två initiativyrkanden från Socialdemokraterna respektive Vänsterpartiet om att den statliga utredningen skulle få återuppta sitt arbete. 

Men dessa röstades i ett svep ned, då SD följde regeringspartiernas linje, medan S, V och MP var för.

I stället kommer nu den interna arbetsgrupp som Anna Tenje tillsatt att enligt regeringens direktiv undersöka vissa frågor kring karensavdraget. 

– Men det är inte samma sak som om en bred statlig utredning undersökte hur karensavdraget påverkar vissa utsatta yrkesgrupper, säger Ida Gabrielsson, som också är vice partiledare i V.

Hon betonar att det nu blir en mycket mindre utredning och att den enligt vad ministern uppgav bland annat ska fokusera på vårdpersonal.

Ida Gabrielsson blir nu en av dem som från sin partigrupp, kommer att ingå i en parlamentarisk referensgrupp som ska bistå den arbetsgrupp i regeringskansliet som nu ska ta fram en departementspromemoria kring karensen. 

Läs också: 

Regeringen backar om karensavdrag 

Hård kritik mot regeringens nedläggning av Karensutredningen 

 Utredning om karensavdrag läggs ned

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev