Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nytt styre utan stabil majoritet

Publicerad: 15 september 2014, 00:30

De rödgröna får 30 av 61 mandat i Landstinget Kronoberg som kommer att byta styre.


Anna Fransson (S) oppositionsråd i dagsläget väntade in de sista sifforna i landstingsvalet med Dagens Medicin på tråden.

– Vi kommer att behöva ha diskussioner med de andra partierna för att komma framåt. Det är alltid bra at styra i en majoritet och vanskligt att göra det i en minoritet, säger hon.

Med de andra partierna avser hon i första hand Miljöpartiet och Vänsterpartiet som varit samarbetspartners i opposition. Men eftersom det fattas ett mandat till stabil majoritet kommer samtalen även att omfatta andra partier.

– Om man ska leda ett landsting så ser jag alltid en stor fördel med en majoritet, där man kan få igenom budgetar, säger Anna Fransson.

Precis som i många andra landsting går Sverigedemokraterna starkt framåt till över 9 procent.

– Det är mycket och det är skrämmande. I eländiga tider så rustar man sig för sitt eget skydd. Vi har en stor arbetslöshet, ungdomar saknar framtidstro.

– Men om vi kan få en Socialdemokratisk regering och om vi kan ändra färdriktning i Sverige så tror jag att vi kan minska de främlingsfientliga krafterna, säger Anna Fransson.

Gladast låter hon nästan när valdeltagandet kommer på tal. 81,4 procent röstade i landstingsvalet i Kronoberg.

– Ja, det var ju superbra, det gör mig jätteglad. Jag tror att det gedigna folkrörelsearbete som vi har ägnat oss åt höjer valdeltagandet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev