Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Nytt vårdparti i maktens centrum

Publicerad: 17 september 2014, 13:13

Partierna i Sörmland har nu börjat samtala om hur landstinget ska styras. Det nybildade partiet Vård för pengarna får en nyckelroll i samtalen.


Efter söndagens landstingsval stod det klart att Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet förlorat sin majoritet i landstingsfullmäktige i Sörmland. Valet blev en stor framgång för det nybildade partiet Vård för pengarna som fick 11,5 procent av rösterna. Det är ett parti som bildades av vårdpersonal i Nyköping och som nu siktar på att vara med och styra landstinget.

– Vi vill absolut vara med och styra landstinget om vi får gehör för vår politik, säger Jonas Lindeberg, neurolog och ordförande för Vård för pengarna.

Han säger att partiets intåg i landstingspolitiken har fått de andra partierna att prata mer om behovet av ökade resurser.

– Jag tror att vi kan få ett brett stöd för vår politik. Vi vill spara in på de politiska utgifterna och på den centrala administrationen och fokusera på patientnära arbete och på att skapa utvecklings- och karriärmöjligheter för de anställda så att de vill stanna kvar, säger Jonas Lindeberg.

Vård för pengarna har redan blivit inbjudna till samtal med Folkpartiet och Miljöpartiet.

– Folkpartiet och Miljöpartiet tog ett initiativ till att prata med Vård för pengarna. När en tiondel lägger sin röst på ett parti som så tydligt fokuserar på vårdfrågorna så måste vi lyssna på dem och deras väljare. Vi har en samsyn i många frågor med Vård för pengarna, säger Thomas af Bjuhr (FP), sjukvårdslandstingsråd.

Han berättar att Folkpartiet och Miljöpartiet har tagit på sig att försöka att sondera terrängen för att skapa en ny majoritet i Sörmland. De två partierna har även träffat Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet för samtal. Folkpartiets besked är att de kan samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Thomas af Bjuhr säger att det fortfarande är en öppen fråga vilket av de två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna som kommer att leda den nya majoriteten.

Landstingsstyrelsens nuvarande ordförande Åsa Kullgren (S) är än så länge hemlighetsfull om partiets inställning.

– Ja, vi har självklart börjat prata med andra partier men jag vill inte säga mer än så nu, säger Åsa Kullgren.

Relaterat material

Val2014-Sörmland

Vårdpersonal vill in i maktens korridorer

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev