Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Obligatoriska riktlinjer ska utredas

Publicerad: 4 december 2015, 11:25

Nu svänger regeringen igen – Sofia Wallström ska utreda om de nationella riktlinjerna ska bli bindande för vården.


Trots kritik har inte regeringen släppt tanken på att göra det obligatoriskt för vården att följa de nationella riktlinjer som utfärdas av Socialstyrelsen.

Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har fått i uppgift att ”utreda förutsättningarna för samt behovet och lämpligheten av att göra nationella riktlinjer inom hälso- och sjukvård i någon form obligatoriska eller mer bindande”.

Det framgår av direktivet till den nya utredning som regeringen har tillsatt. Den 1 mars 2017 ska ”Ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården” vara klar.

Redan när statsminister Stefan Löfvén (S) läste upp regeringsförklaringen i oktober 2014 sade han:

– Dagens nationella riktlinjer ska bli obligatoriska för att säkra en likvärdig sjukvård.

Lika tvärsäker var dock inte sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), när han senare samma år intervjuades av Dagens Medicin.

– Jag tror inte att man kan ta de nuvarande riktlinjerna rakt av och göra dem obligatoriska. Så det är kanske en olycklig formulering i regeringsförklaringen, sade han.

Förslaget hade då mött kritik från flera håll, bland annat från Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren som kallade förslaget för ”ogenomtänkt” och påpekade att riktlinjerna är långt ifrån heltäckande.

Men nu ska alltså Sofia Wallström se över om det går att göra riktlinjerna bindande. Förutom detta ska hon även kartlägga de olika initiativ och samarbeten kring ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd som pågår inom hälso- och sjukvården i dag.

Dessutom ska hon lämna egna förslag på hur vården kan bli bättre på att följa kunskapsstöden.

– Vilken vård du får ska inte bero på vem du är eller var du bor. Så är det tyvärr inte idag. För att komma åt det problemet tror jag att en nyckel är de kunskapsstöd och riktlinjer som finns inom hälso- och sjukvården, säger Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Regeringen backar om obligatoriska riktlinjer

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev