Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oenighet inom alliansen om meddelarskydd i privat vård

Publicerad: 13 maj 2009, 08:25

Oenighet inom alliansen om meddelarskydd i privat vård

Foto: Foto: Photos.com

Borgerliga riksdagsledamöter är oeniga om personal i den privata vården bör ha samma meddelarskydd som offentligt anställda.


Det visar en enkätundersökning som genomförts av Föreningen grävande journalister och journaliststudenter på Kaggeholms folkhögskola.

Frågan gäller det grundlagsstadgade meddelarskyddet, som gör att chefer inte har rätt att eftersöka vem i personalen som gått till media med uppgifter om verksamheten. Det gäller för personal i offentlig verksamhet, men när verksamheter läggs ut på entreprenad försvinner skyddet.

Bland socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister ansåg nästan samtliga av de som svarade att det är ett problem att privat anställda i offentlig verksamhet saknar meddelarskydd. Men bland allianspartiernas ledamöter skiljer sig däremot åsikterna tydligare åt.

Riksdagsledamoten Willemo Carlsson (m) anser att meddelarskyddet ofta missbrukas.

– Man missar ofta att man ska gå till sin närmaste chef om man uppmärksammar något som inte borde ske, säger hon till tidningen Scoop.

Ylva Johansson, socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, lovar att återinsätta den utredning om meddelarskydd och handlingsoffentlighet som pågick före regeringsskiftet, om partiet åter kommer till makten.

Endast 185, 53 procent, av riksdagsledamöterna svarade på enkäten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev