Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Offentlighetsprincipen ska gälla alla vårdbolag”

Publicerad: 14 augusti 2018, 10:46

Förslaget om offentlighetsprincip för privata bolag var ett av flera som presenterades av civilminister Ardalan Shekarabi, finansminister Magdalena Andersson och socialminister Annika Strandhäll.

Foto: Linda Berglund

Offentlighetsprincipen ska gälla hela vården, inklusive privata vårdbolag. Det presenterade Socialdemokraterna som ett vallöfte under tisdagen.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenVårdpolitikValet 2018

Med mindre än en månad kvar till valet väcker Socialdemokraterna liv i utredningsförslaget från 2016 om att även privata vårdbolag ska omfattas av offentlighetsprincipen.

– När det handlar om offentligt finansierad verksamhet så ska allmänheten ha insyn, säger civilminister Ardalan Shekarabi vid en pressträff.

Det förslag som utredaren Sigurd Heuman lämnade i sitt slutbetänkande av utredningen Ökad insyn i välfärden innebär att alla företag som bedriver offentligt finansierad verksamhet inom vård, omsorg och utbildning ska omfattas helt och hållet av offentlighetsprincipen.

Utredaren förslog också att de anställda ska omfattas av meddelarskydd, vilket riksdagen klubbade igenom förra året för anställda inom privat vård och omsorg.

Nu väljer alltså Socialdemokraterna att göra ett av utredarens förslag till ett vallöfte, men något färdigt lagförslag finns inte än.

­ ­­– Vi söker stöd för att driva igenom detta under nästa mandatperiod, säger Ardalan Shekarabi.

Vid pressträffen återupprepades också vallöftena om att stoppa privatiseringar i vården, stopp för utförsäljningar av akutsjukhus inklusive universitetssjukhus och ett förbud mot att kunna gå före i kön via sjukvårdsförsäkringar.

Frågan om vinsttak utreds redan av Göran Stiernstedt, vars utredning Styrning för en mer jämlik vård ska lämna sitt slutbetänkande i juni nästa år.

­– Jag vill inte föregripa utredningen, säger socialminister Annika Strandhäll som svar på frågan om hur ett nytt regelverk för vinster i vården skulle kunna se ut, men utlovar ett lagförslag under kommande mandatperiod.

Förslaget om offentlighetsprincipen fick hård kritik från Vårdföretagarna i samband med remissrundan som avslutade förra vintern och Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, säger att kritiken inte har förändrats. ­

­ – Vi är snarast förvånade över att förslaget poppar upp igen. Vi trodde att frågan var död.

Vårdföretagarna menar att offentlighetsprincipen inte är ett meningsfullt verktyg för att öka insynen i bolagen och att den bara kommer att leda till en ökad administrativ börda, som kostar pengar. Principen kan också krocka med regler för börsnoterade bolag.

– I praktiken blir det ett förslag som går ut över företagens konkurrenskraft.

Relaterat material

Offentlighetsprincipen ska gälla privata aktörer

Göran Stiernstedt ska bringa ordning och reda i vården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev