Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ökad tillgänglighet enligt ny rapport

Publicerad: 1 april 2014, 07:46

Många nya apotek och vårdcentraler har öppnat och vårdköerna har minskat, konstaterar myndigheten Vårdanalys i en ny rapport som också pekar på att det finns stora skillnader i landet för hur landsting klarar att hålla väntetider.


Vårdanalys har följt upp tre reformer i rapporten ”Låt den rätte komma in” som presenterades i dag, tisdag. Apoteksreformen, vårdvalet och Kömiljarden har granskats av myndigheten.

– Rapporten visar att det har öppnat ett stort antal nya apotek och vårdcentraler. Öppettiderna på apotek har också blivit bättre och väntetiderna i vården har kortats. För en stor del av befolkningen har reformerna i många avseenden lett till en förbättrad tillgänglighet, säger Fredrik Lennartsson, myndighetschef på Vårdanalys i ett pressmeddelande.

Men rapporten pekar samtidigt på att det har blivit vanligare att receptbelagda läkemedel inte finns inne på apotek. Och samtidigt som man ser att förtroendet för primärvården har ökat något så konstateras att brist på kontinuitet för patienter med särskilda behov fortfarande är en svaghet i svensk sjukvård.

Rapporten konstaterar att väntetiderna förbättrades efter vårdgarantireformen och Kömiljarden och att dessa har stabiliserats på en lägre nivå. Men 10-15 procent av patienterna väntar ändå fortfarande för länge och det finns stora skillnader i olika delar av landet.

Dagens Medicin skriver mer om rapporten senare i dag.

Läs rapporten här: Låt den rätte komma in - hur har tillgängligheten påverkats av apoteksomregleringen, vårdvalet samt vårdgarantin och Kömiljarden?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev