Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oklara besked om Fikru Maru

Publicerad: 29 september 2016, 09:44

Först kom besked att Fikru Maru funnits skyldig. Men det tillbakavisas nu av utrikesdepartementet. Samtidigt är tiden knapp för den svårt sjuke läkaren.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

På torsdagen skulle återigen besked komma i den svenske läkaren Fikru Marus fall. Han har suttit fängslad i Etiopien i 3,5 år utan att få sin sak rättsligt prövad. Den senaste tiden har han blivit allvarligt sjuk och vårdas på sjukhus.

Först kom beskedet att han funnits skyldig. Däremot sades att den faktiska domen skulle komma om en vecka tillsammans med ett besked om straff.

Men utrikesdepartementet tillbakavisar uppgifterna. Enligt dem ska det endast vara tal om ytterligare en uppskjuten förhandling, till nästa vecka. Det har sedan bekräftats av Fikru Marus advokat i Sverige, Hans Bagner.

– Så småningom har det klarnat vad läget är just nu. Det var förvirrat i morse, säger han till Dagens Medicin.

Det enda domstolen har gjort är att skjuta upp beskedet om en dom i ytterligare en vecka, till den 6 oktober. Det är också den dag som den ordinarie domstolen kommer tillbaka från sin semester. Den senaste tiden har ärendet skötts av vikarier.

– Men min gissning är att vi inte får reda på något då heller, säger Hans Bagner.

Fikru Maru har på grund av allvarlig sjukdom avstått från att försvara sig, eftersom det skulle kunna snabba på processen och göra vård möjlig i ett tidigare skede. Bevisbördan har även varit den omvända: Han skulle bevisa sin oskuld snarare än att åklagaren skulle bevisa att han var skyldig.

Fikru Maru har suttit fängslad i tre och ett halvt år misstänkt för korruption, utan att få sin sak prövad i domstol. Hans fall är en del i ett större mål, som av många ses som en politisk strid, där tullministern anklagas för korruption. Enligt Hans Bagner har dock tullministern intygat att Fikru Maru inte har något med saken att göra.

I början av september i år insjuknade Fikru Maru och behandlas nu för lungkollaps, eller pneumothorax, på sjukhus i huvudstaden Addis Abeba. Men läkare där säger att man inte någonstans i landet kan ge honom den vård han behöver och att han därför behöver flyttas.

Förhoppningen är att domstolen utdömer ett straff som är kortare än de 3,5 år som han redan suttit av. Det skulle innebära att han snart kan få den vård han behöver.

Hans Bagner är dock rädd att åklagaren och domstolen kan försöka använda Fikru Marus allvarliga sjukdom som en del i det politska spelet.

– Är man cynisk, vilket några av de här människorna kan vara, så kan det vara en alternativ väg ut för dem.

Relaterat material

UD fokuserar på att Fikru Maru ska få vård

Fikru Marus hälsa kräver snabbt beslut

Fikru Maru utan dom

DAGENS MEDICIN, TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev