Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Oklart läge i Jönköping

Publicerad: 10 september 2018, 13:23

Martin Nedergaard-Hansen, ordförande i det nya sjukvårdspartiet Bevara akutsjukhusen, vill inte binda sig vid långa samarbeten.

Foto: Johan Wallström

I Region Jönköpings län är läget något diffust. Styrande Alliansen stärkte sin position genom att S tappade röster till det nya partiet Bevara akutsjukhusen men SD kan bli fortsatt vågmästare.


Ämnen i artikeln:

Valet 2018Region Jönköpings län

Malin Wengholm (M), regionråd, anser att Alliansen vunnit och säger sig vara ”väldigt glad” över valresultatet.

– Det är väldigt tydligt att den här regionen inte vill ha ett S-styre, säger hon till Dagens Medicin inför förhandlingar med de övriga Allianspartierna om fortsatt samarbete.

Men Marcus Eskdahl, socialdemokratiskt oppositionsråd, anser dock inte alls att det är givet att fullmäktige ska styras av Alliansen, trots att Socialdemokraterna tappade en tredjedel av sina mandat.

– Jag tror att vi behöver hitta blocköverskridande lösningar för att få en tydlig majoritet som kan genomföra politiska lösningar. Det har varit otydligt med vem som styrt regionen eftersom Sverigedemokraterna haft en vågmästarroll och de inte alltid talat om vad de vill under beredningsprocessen, säger han.

Sverigedemokraterna har vid många tillfällen röstat med Alliansen men lade exempelvis ner sina röster när förra årets budget beslutades. Alliansen har därför styrt med en rödgrön budget.

Vilka partier som S framför allt kan tänka sig att diskutera blocköverskridande lösningar med vill Marcus Eskdahl inte gå in på, men före 2006 styrdes regionen av S och C.

En ny joker i leken är det nybildade partiet Bevara akutsjukvården som fick 9 procent av rösterna, motsvarande 7 mandat, lika mycket som S förlorade. Hur de kommer att ställa sig i olika frågor finns det inget facit för.

– Vi har inte planerat att gå in i några långa samarbeten för att inte förlora vårt oberoende. Vi vill vara en röst för vården och hjälpa alla partier att se till sjukvårdsfrågorna, säger Martin Nedergaard-Hansen, läkare och ordförande i Bevara akutsjukhusen.

Partiet gick till val framför allt på att bevara länets tre akutsjukhus intakta och på att detta ska finnas med i alla beslut om sjukvården.

Carina Ödebrink, socialdemokratiskt regionråd i Jönköpings län, släpper arbetet i regionen för att gå till riksdagen.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev