Politik
Olika villkor för EU-migranter i vården
Publicerad: 16 april 2015, 06:43
Foto: Thinkstock
I Uppsala kostar vården en femtiolapp. I Västerbotten blir det faktura på hela vårdkostnaden. Det är stora skillnader i hur landstingen bemöter EU-migranter.
Dagens Medicins enkät till landstingen visar att 16 av 21 landsting skickar fakturor på hela vårdbeloppet till de EU-medborgare som saknar Europeiskt sjukförsäkringskort. Eller lämnar en faktura i handen.
Dessa landsting bedömer att EU-migranter inte omfattas av lagen om vård för tillståndslösa. En lag som ger vuxna som befinner sig i Sverige utan tillstånd rätt till ”vård som inte kan anstå”. Barn och unga under 18 år som är här utan tillstånd har rätt till vård på samma villkor som svenska medborgare.
Men för EU-medborgare är det mer komplicerat. De får subventionerad vård i Sverige om de kan visa upp sitt Europeiska sjukförsäkringskort. Men många saknar detta kort. Framför allt i den stora grupp romska EU-migranter från Rumänien som befinner sig i Sverige för att tigga.
Uppsala har den mest generösa hållningen när det gäller vård för EU-migranter. De använder en formulering i förarbetena till lagen om vård för tillståndslösa. Där står det att ”det är dock inte uteslutet att föreslagen lagstiftning om hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd i enstaka fall kan komma att bli tillämplig även på unionsmedborgare.”
– Det vi har kommit fram till är att det här borde kunna tillämpas på sådana som sannolikt inte har möjlighet att få ett EU-kort, säger Pierre Houdet, asylsamordnare på Landstinget i Uppsala län.
Det innebär att EU-migranterna från Rumänien precis som papperslösa bara betalar en patientavgift på 50 kronor. Enligt Pierre Houdet har de statsbidrag som landstinget fått för vården av papperslösa även täckt kostnaderna för vården av EU-migranter.
Bara ett landsting kan svara på vad vården för EU-migranter kostar. Det är Västerbotten som utfärdade fakturor på totalt 333 456 kronor till EU-migranter under 2014. Samtliga fakturor är obetalda. Kenneth Öberg som är planerare på Västerbottens läns landsting kritiserar Uppsalas generösa tolkning av lagen.
– Någonstans kan jag personligen tycka att det blir en form av diskriminering om man tar hela gruppen rumäner och räknar dem som papperslösa men att den som kommer från Spanien och inte har ett EU-kort ska få betala, säger Kenneth Öberg.
Blekinge har valt en linje mittemellan Uppsala och Västerbotten. I teorin ska EU-migranter faktureras hela vårdkostnaden. Men i praktiken görs det i princip aldrig.
– Om patienten inte kan betala, inte kan identifiera sig och inte har en adress finns det inte så mycket vi kan göra. Det är väldigt sällan vi skickar fakturor till den här gruppen, säger Jeanette Sisins, chef för redovisningen i Landstinget Blekinge.
Oavsett vilken modell landstingen har valt för vård till EU-migranter så är alla Dagens Medicin talat med överens om en sak: de vill ha vägledning kring hur de ska göra.
– Det vore skönt om regeringen eller SKL kunde komma med en central rekommendation. Som det är nu blir det att man hanteras olika beroende på var i landet man söker vård och det är ingen jämlik vård, säger Kenneth Öberg.
Principerna går isär
Dagens Medicin har frågat alla 21 landsting och regioner om vård för EU-migranter. 16 av 21 fakturerar hela vårdkostnaden för EU-migranter som inte har EU-kort. Uppsala fakturerar normalt sett inte utan tillämpar lagen om vård för tillståndslösa. Blekinge fakturerar inte dem som saknar personnummer. Övriga tre landsting kan inte ge något tydligt svar.
Relaterat material
Oväntat få papperslösa sökte vård
Papperslösa ska få viss vård
SAMUEL ÅSGÅRD, RESEARCH MIA WÄRNGÅRD